Bahan-bahan A: (Diperap)
500 gram isi kupang
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu teh garam
(Semua bahan-bahan A disatukan dan diperapkan selama 10 minit)
Bahan-bahan B: Tumis
3 ulas bawang putih - dihiris
1 inci halia - dihiris
1 tangkai daun kari
1 sudu besar serbuk cili*
1 sudu besar serbuk jintan putih*
1 sudu besar serbuk jintan manis*
1 sudu besar serbuk lada hitam*
Air secukupnya*
(*Satukan semua rempah dan dibancuh dengan air menjadi pes)
Bahan-bahan lain:
4 biji ubi kentang - dipotong baji (wedges)
(ubi kentang digaul dengan kunyit dan sedikit garam)
Daun limau purut
3 - 4 biji cili padi dititik
1 biji bawang besar dihiris bulat
Daun sup dan daun bawang
Garam dan gula
Penyediaannya:
- Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng kupang yang telah diperap tadi 1/2 masak, kemudian angkat. Ketepikan.
- Kemudian goreng ubi kentang sehingga masak. Ketepikan.
- Di dalam kuali yang sama gunakan hanya 3 sudu minyak gorengan kupang untuk menumis. Tumis bawang putih, halia dan daun kari hingga terbit bau dan kekuningan.
- Kemudian masukkan pas rempah dan masak sehingga terbit minyak.
- Masukkan garam, gula, dan daun limau purut. Sekiranya pes agak pekat, boleh dimasukkan sedikit air.
- Masukkan kupang dan ubi kentang yang telah digoreng. Kacau rata.
- Akhir sekali masukkan bawang besar yang dihiris bulat dan cili padi. Biarkan di atas dapur lebih kurang 2 minit. Kemudian angkat.
- Hiaskan dengan daun sup dan daun bawang.
Ulasan