Iklan Nuffnang

Iklan Nuffnang

25 Februari 2012

Kek Batik Marie Coklat


Telah lama Kak Noor teringin nak cuba buat  Kek Batik Marie ini.  Walaupun nampak mudah, tetapi Kak Noor tak pernah membuatnya.  Ada juga rakan-rakan yang membawanya ke pejabat dan rasanya memang sedap.  Sepotong memang tak cukup.  Kata mereka inilah kek yang paling mudah untuk membuatnya.   Sempat juga Kak Noor layari blog-blog masakan yang ada resepi kek batik ini.  Memang terdapat pelbagai resepi untuk penyediaan kek batik ini  dan diolah mengikut citarasa masing-masing.  Tetapi yang pasti, biskut Marie tetap menjadi bahan utama resepi.

Hujung minggu begini baru ada kelapangan sikit untuk mencuba resepi Kek Batik ini. Bolehlah dibekalkan kepada anak lelaki Kak Noor yang akan pulang ke kolejnya.  Seperti blogger-blogger masakan lain, Kak Noor juga mengolah resepi ini mengikut citarasa Kak Noor sendiri.  Ternyata ia memang sedap dan `moist', dan digemari oleh anak-anak. Tak cukup...


Ok.. mari kita tengok bahan-bahan yang Kak Noor gunakan.  First time buat ni.... dan nasib baik menjadi.  Tapi tu le... gambarnya  tak berapa cantik dan sharp.  Guna kamera handphone aje....  

Bahan-bahannya:
1 bungkus (400g) biskut marie - apa-apa jenama pun boleh
125 gram butter
2 biji telur omega
1 sudu kecil esen vanilla
1 cawan ovaltine
1/2 cawan serbuk koko
3 sudu besar horlicks
1 cawan air
3/4 tin susu pekat
Sedikit kismis/buah ceri/coklat rice - tak guna pun tak ape, ini hanya untuk menyedapkan lagi.

Cara-cara membuatnya:
  • Patahkan biskut dan ketepikan.
  • Di dalam periuk, campurkan ovaltine, horlicks, air, dan susu pekat.  Gunakan whisk untuk mengacau semua bahan tadi sehingga larut dengan api yang sederhana.
  • Setelah larut, masukkan butter.  Kacau sampai butter cair.  
  • Kecilkan api, masukkan telur, ceri, kismis, dan esen vanilla. Kacau sehingga pekat.  Padamkan api.
  • Di dalam periuk, masukkan biskut yang dipatahkan tadi dan kacau semua biskut sehingga diselaputi coklat.
  • Kemudian masukkan ke dalam loyang. Tekan bagi padat dan taburkan coklat rice di atasnya.
  • Simpan di dalam peti sejuk semalaman, sebelum dipotong dan dihidangkan. 
Nota:  Cawan sukatan yang digunakan untuk resepi ini ialah cawan metrik.

Iklan Nuffnag

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Iklan

Iklan Nuffnang