Langkau ke kandungan utama

Menu Ala Thai: Sambal Udang Thai

Selamat Malam dan Assalammualaikum Semua Rakan yang Budiman.

Resepi untuk menu ini telah Kak Noor ketengahkan dalam page FB Sajian Dapur Bonda pada 6 Mei 2016. Kira dah basi jugalah menu ini sebab lewat dikongsi dalam blog Sajian Dapur Bonda.





Terliur tak tengok gambar udang dok berenang di dalam kuali tu.  Mesti terasa nak makan nasi pula malam-malam ni kan. Hm... sebenarnya resepi ini Kak Noor pakai campak-campak aje, tiada garis panduan tertentu atau skodeng kat mana-mana FB atau Blog. Dah selalu sangat masak sambal tumis udang orang Melayu. So nak beri kelainan sedikit kepada menu sambal tumis udang ini. Resepi ini adalah inspirasi sendiri berdasarkan pemerhatian dan pengalaman menikmati masakan ala-ala Thai di restoran atau kedai makan yang menyediakan masakan Thai. Kita namakannya Sambal Udang Thai. 




Sambal Udang Thai ini tak nyempat dihidangkan dalam pinggan yang mahal dan unik tu... tak sempat nak cari. Jurufoto pula tak sempat-sempat nak snap foto.  Hentam ajelah Labu... Mahu juri sebulat suara memberi markah '0' dari segi presentation ni kalau bertanding; no creativity in presentation at all.  Tetapi apa salahnya sekali sekala terus snap foto dalam kuali. Inilah gambar masakan yang kreatif dan unik.  Setidak-tidaknya orang tahu kita masak di dalam kuali, dan bukan periuk.  Selepas masak, baru dipindahkan ke dalam periuk. Bontot periuk pun bersih, tak hitam, dan tak yah teruk-teruk nak disental dengan dawai gosok periuk. Lagipun dari pengalaman memasak, lauk yang kita masak di dalam kuali lebih sedap rasanya.  





Ok, tak nak merapu dah malam-malam ni. Dah kul 12.00 tengah malam ni, time to tarik selimut.  Jom kita skodeng resepi kat bawah. Rasa macam ala-ala Thai tak?  Kalau tak sepenuh Thai pun, mungkin gabungan citarasa Melayu dan Thai. 


RESEPI SAMBAL UDANG THAI
Inspirasi Oleh: Kak Noor @sajiandapurbonda

Bahan-bahannya:
1/2 kilo udang putih saiz besar - dipotong kepala dan ekor sahaja
1 biji bawang besar - dihiris gegelang
3 senduk cili kisar (ukuran senduk nasi biasa)
2 sudu besar kicap lemak manis ENAQ
1 sudu besar sos ikan
3 - 4 helai daun limau purut
1/ 4 cawan susu segar
1 sudu kecil perencah cukup rasa Maggi
Garam dan gula secukup rasa.
Minyak untuk menumis.

Bahan-bahan Tumis:
2 biji bawang besar - dicincang kasar
3 ulas bawamg putih -dicincang kasar
1 batang serai - dititik

Cara-caranya:
1. Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Tumis bahan-bahan tumis di atas tadi.
2. Selepas bawang layu, masukkan cili kering kisar. Kacau rata dan masak sehingga terbit minyak (cili garing).
3. Kemudian masukkan sedikit air dan kacau rata. Masukkan kicap, sos ikan, garam, gula, perencah maggi cukup rasa, dan asam gelugor. Kacau rata dan masak sehingga kuah mendidih.
4. Masukkan udang dan susu segar. Kacau rata. Masukkan daun limau purut.
5. Bila udang telah masak, masukkan hirisan gegelang bawang. Kacau rata dan bolehlah ditutup api.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.