Langkau ke kandungan utama

Ayam Masak Hitam Madu (Ala Lauk Nasi Kandar), hanya menggunakan kaedah merebus sahaja..

Assalammualaikum Semua.

Malam ini Kak Noor nak kongsi menu special keluarga iaitu Ayam Masak Hitam Madu, ala-ala lauk nasi kandar gitu. Tetapi yang istimewanya menu ini ialah ia tidak mengguna kaedah menumis seperti kebiasaannya. 




Bila cakap sahaja lauk nasi kandar mesti kita telah sedia maklum lauknya berminyak.. Jika dipandang dari sudut kesihatan memang tidak elok untuk kesihatan. Tambah-tambah kepada orang yang mempunyai kolestrol tinggi. Tetapi bagi orang yang dah memang fanatik dengan lauk nasi kandar ini, itu semua tak berapa penting. Hari-hari tak pernah `mis' makan nasi kandar. Nafsu dan selera makan diutamakan, mesti nak pergi cari nasi kandar juga.  Tetapi tidak dinafikan lauk nasi kandar ini memang mengancam selera.  Kalau seorang staf sahaja yang beli bungkus nasi kandar dan bawa balik ke ofis untuk makan, merebak satu ofis dengan aromanya. 




Samalah juga macam Kak Noor, anak jati Pulau Pinang. Nasi dan lauk nasi kandar telah sinonim dengan diri Kak Noor sejak kecil lagi. Hari-hari dibawa oleh Datuk dan Nenek ke kedai mamak pekena nasi kandar. Gian makan nasi kandaq ni... baq hang. 



Tak kiralah berminyak ke... kolestrol tinggi ke... balun tetap balun kalau dah ada depan mata. Cuma bila tinggal lama di Kuala Lumpur ini, kuranglah sedikit fanatiknya kat nasi kandar ini sebab nasi kandar di Kuala Lumpur tidak sama rasanya macam nasi kandar di Pulau Pinang. Lidah orang Penang jangan dok tipu no... depa tau rasa nasi kandaq Penang yang original.  

So bagi sesiapa yang memang gemar lauk nasi kandar dan pada masa yang sama pentingkan kesihatan, bolehlah cuba menu ini ye. Selamat mencuba. 


Ayam Masak Hitam Madu (ala lauk nasi kandar)
Inspirasi Oleh: Kak Noor @ sajiandapurbonda

Bahan-bahannya:
1 ekor ayam organik – dipotong 12
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 batang serai - dititik
2 biji bawang besar saiz sederhana – sebiji dipotong 4 atau 6
3 sudu besar madu
1 helai daun pandan – disimpul
2 tangkai daun kari
5 sudu besar rempah masak hitam dibancuh dengan sedikit air – Saya guna keluaran Az-Zain
1 sudu besar perencah Cukup Rasa Maggi
Kicap lemak manis Enaq secukup rasa
Garam secukup rasa

Bahan-bahan dikisar:
2 biji bawang besar saiz sederhana
4 ulas bawang putih
2 inci halia
6 biji cili padi hijau
Air secukupnya

Cara-caranya:
1. Perap ayam dengan bahan-bahan kisar , serbuk jintan putih dan jintan manis, dan perencah Cukup Rasa Maggi selama 30 minit.
2. Panaskan kuali. Masukkan ayam yang diperap tadi bersama air secukupnya, daun kari dan serai. Tudung kuali dan masak sehingga ayam ¾ empuk.
3. Kemudian masukkan rempah masak hitam dan daun pandan. Gaul rata. Sekiranya kuah agak pekat, bolehlah ditambah sedikit air. Masak lagi sehingga ayam masak sepenuhnya.
4. Tuangkan kicap lemak manis ENAQ secukup rasa dan perasakan dengan garam secukup rasa. Gaul rata dan sebati. Biar ayam mereneh dengan api perlahan di atas dapur selama 5 minit.
5. Kemudian masukkan potongan bawang besar dan madu. Gaul sebati, kemudian bolehlah ditutup api.
6. Ayam Masak Hitam Madu sedia untuk dihidangkan.  Sedap dimakan bersama nasi panas. 

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlu...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...