Langkau ke kandungan utama

RESEPI ENAQ: Udang Masak Hitam Karippulai

Assalamualaikum.



Udang Masak Hitam Karippulai, menu inspirasi Kak Noor untuk keluarga. Terdahulu resepi ini telah Kak Noor kongsikan dalam FB page Sajian Dapur Bonda dan telah mendapat `Like' yang banyak dan dikongsi oleh rakan-rakan FB.   Syukur Alhamdulillah.


Masakan ini merupakan menu ala-ala nasi kandaq.  Daun kari atau `karippulai'  dalam Bahasa India yang digunakan sebagai salah satu bahan menumis menaikkan aroma masakan ini.  Memang wangi sangat dan membangkitkan selera.  


Salah satu bahan yang menjadikan sajian ini lebih enak ialah penggunaan Kicap Lemak Masin Enaq dan Kicap Lemak Manis Enaq dalam sajian ini.

Persediaan bahan-bahan masakan

Resepi Udang Masak Hitam Karippulai
Oleh: Kak Noor @ Sajian Dapur Bonda

Bahan-bahan A:
1 kilo udang – digunting kepala dan hujung ekornya sahaja.
2 biji bawang besar – dipotong gegelang
1 biji tomato – dibelah wedges
2 biji cili hijau – dihiris serong, saiz lebar
3 sudu besar kicap manis ENAQ
3 sudu besar kicap masin ENAQ
1 sudu besar perencah kuah TUMIX
Minyak secukupnya untuk menggoreng udang
2 tangkai karripulai – untuk dimasukkan ke dalam minyak semasa menggoreng udang

Bahan-bahan B (ditumis):
2 tangkai karippulai (daun kari)
1 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
Minyak gorengan udang secukupnya

Bahan-bahan C (ditumbuk kasar/blend tanpa air menggunakan chopper):

1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 inci halia

Bahan-bahan D (dibancuh menjadi pes):
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
2 sudu besar serbuk serbuk ketumbar
2 sudu besar serbuk cili
Sedikit air
(1/2 bahagian daripada pes diambil untuk memerap udang)

Cara-caranya:



1. Terlebih dahulu gaulkan udang dengan ½ bahagian pes bersama 1 sudu besar kicap manis Enaq dan 1 sudu besar kicap masin Enaq. Perapkan udang selama lebih kurang 15 minit.

2. Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan karripulai diikuti dengan udang. Goreng udang sehingga warna kulit udang bertukar keperangan. Ketepikan.


3. Ambil sedikit daripada minyak gorengan udang tadi untuk menumis. Tumis bahan-bahan B sehingga bawang besar bertukar kekuningan dan naik bau. 


4.  Kemudian masukkan bahan C dan gaul rata.


5.  Kemudian masukkan bahan D. Kacau rata. Perlahan api dan biarkan kuah mereneh di atas dapur sehingga terbit minyak.

6. Bila telah terbit minyak masukkan kicap manis, kicap masin, dan perencah TUMIX. Masak sehingga kuah mendidih.


7. Apabila telah cukup rasa, masukkan udang yang telah digoreng tadi dan kaubalikkan sehingga udang serasi dengan kuah. Biarkan kuah mendidih sekali lagi.

8.  Sebelum ditutup api, masukkan bawang besar yang dipotong gegelang dan cili hidup, kacau rata.


9.  Akhir sekali masukkan buah tomato.
.Gaul rata. Selepas dua minit, bolehlah ditutup api.


10.  Siap untuk dihidangkan.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.