Langkau ke kandungan utama

Cream Cheese Chocolate Chips Cookies

Assalamualaikum dan Selamat Malam.



Malam ini Kak Noor nak kongsi satu resepi biskut yang diposkan oleh Maestro Ateh Wan (Admin Group Resepi Otai - GRO) dalam pagenya. Tertarik dengan namanya yang `gah', terasa teruja untuk mencuba resepi ini.  Walaupun pernah cuba pelbagai resepi chocolate chip cookies, namun resepi ini mempunyai kelainan dari segi penggunaan bahannya iaitu cream cheese. Kebiasannya cream cheese digunakan dalam kek dan juga membuat topping kek.  Tetapi kali ini digunakan dalam cookies.  Memang awesome rasa chocolate chips cookies ini. 




Kak Noor telah mengolah resepi ini mengikut citarasa dan ketersediaan bahan-bahan.  Tetapi bahan yang satu ini iaitu cream cheese tidak dikecualikan. Untuk memperkayakan rasa coklat untuk biskut ini, Kak Noor tambah serbuk koko. Untuk merangupkannya Kak Noor masukkan sedikit emplex.



Cream Cheese Chocolate Chips Cookies
Rujukan Resepi Asal: FB Maestro Ateh Wan (GRO)
Diolah oleh: Kak Noor @ Sajian Dapur Bonda
(Resepi ini diolah menjadi 2 adunan daripada resepi asal 1 adunan)

Bahan-bahannya:
1 cawan Buttercup
½ cawan cream cheese tortura (lembutkan)
1 ½ cawan gula perang
½ cawan gula kastor
2 biji telur Gred A
2 sudu kecil butter vanilla
*4 ½ cawan tepung gandum
*4 sudu kecil tepung jagung
*2 sudu besar serbuk koko
*2 sudu kecil soda bikarbonat
*2 sudu kecil emplex
1 sudu kecil KFC garam
1 cawan badam 
2 cawan chocolate chip (atau 1 cawan chocolate chip dan 1 cawan coklat masakan dihiris kasar)
(*Bahan-bahan ini diayak bersama)

Cara-caranya:
1. Mix butter dan cream cheese sehingga sebati. Masukkan gula dan mix lagi. Kemudian masukkan telur dan butter vanilla, pukul sehingga kembang sedikit. 
2. Masukkan bahan-bahan yang diayak, garam, dan mix sebati.
3. Masukkan coklat dan badam. Gaul rata menggunakan spatula.
4. Simpan doh di dalam peti ais lebih kurang ½ jam. 
5. Selepas ½ jam keluarkan doh. Bulat-bulatkan doh ikut saiz kesukaan, kemudian tekan dan leperkan.
6. Panaskan oven selama 10 minit dahulu. Selepas oven panas, bolehlah dibakar menggunakan suhu 150C selama 15 minit atau sehingga masak (bergantung kepada oven masing-masing).
7. Selepas biskut sejuk, masukkan di dalam bekas kedap udara. Jangan biarkan biskut yang dibakar terdedah lama di luar, kerana ia akan menjadi lemau (tidak rangup. Sekiranya ini berlaku, masukkan ke dalam oven kembali dan panaskan semula.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...

Rendang Pedas Ayam, 8 minit dengan Periuk Noxxa

Assalamualaikum. Hari ini Kak Noor ingin kongsi satu lagi resepi yang dimasak menggunakan Periuk Tekanan Elektrik Berbilang Fungsi Noxxa atau mudah disebut Pressure Cooker Noxxa. Sejak ada periuk ajaib ini, teruja pula nak bereksperimen memasaknya dengannya. Memang mudah dan menjimatkan masa. Apa yang penting kita mesti tahu fungsi butang pada panel kawalan periuk tersebut dan cara settingnya.  Kalau dulu kita memasak rendang di dalam kuali dan mengambil masa agak lama untuk ayam empuk, tetapi sekarang dengan menggunakan periuk ajaib ini hanya mengambil masa 8 minit untuk ayam empuk.  Tidak sampai 1 jam telah boleh dihidangkan. Resepi yang ingin Kak Noor ketengahkan ialah Rendang Pedas Ayam.  Resepinya sama sahaja seperti resepi yang pernah Kak Noor kongsikan sebelum ini. Tetapi kali ini ada sesetengah bahan itu diberikan dalam sukatan gram bagi memudahkan rakan-rakan mengikut resepi ini dengan tepat.  Bahan-bahannya: 1.5 kg. daging ayam 1/2 k...