Assalamualaikum.
Selamat malam semua. Sejak siang tadi dah plan nak buat puding laici ini tapi tak sempat sebab sibuk mengemas rumah. Cuma waktu malam baru ada kelapangan. Kak Noor baru saja selesai masak puding laici. Sementara menunggu puding sejuk sebentar sebelum dimasukkan ke dalam peti ais, sempatlah Kak Noor update blog ini.
Puding laici ini Kak Noor letak cream cheese, menambahkan keenakan puding. Resepi asal menggunakan butter, tapi teringin pula nak eksperimen guna cream cheese.
Kebiasaannya guna cream cheese untuk buat cheese cake. Tetapi kali ini eksperimen kat puding pula. Alhamdulillah, menjadi juga dalam suka-suka nak bereksperimen. Hasilnya lebih sedap, dan rasanya lemak berkrim.
So.... kalau nak cuba, bolehlah rujuk resepi di bawah.
Puding Laici Keju Kastard
Oleh: Sajian Dapur Bonda
Bahan A:
180 gm gula pasir
30 gm agar-agar stripe (agar-agar tali)
*5 cawan air - (sukatan guna cawan arcoroc putih)
Bahan B (dikisar menggunakan blender):
2 biji telur ayam Gred A
1 tin susu cair
2 sudu besar tepung kastard - (sukatan sudu metrik - 15ml)
1 tin buah laici
1 tin air laici
40 gram cream cheese tortura
Cara-caranya:
1. Masak agar-agar dengan air hingga larut. Kemudian masukkan gula.
2. Sementara itu blend bahan B kecuali cream cheese. Bila bahan B sudah sebati, baru dimasukkan cream cheese, dan kisar lagi hingga sebati.
3. Bila gula telah larut, masukkan bahan-bahan B yang dikisar tadi ke dalam larutan agar-agar. Guna api perlahan dan kacau sehingga mendidih dan pekat.
4. Tutup api, dan tuangkan ke dalam acuan pilihan. Biarkan sejuk sedikit, baru dimasukkan ke dalam peti ais.
5. Bila telah keras, bolehlah dipotong.
* Sukatan Air - 1 cawan Arocoroc putih bersamaan 3/4 cawan metrik dan 150ml air.
Ulasan