Langkau ke kandungan utama

Puding Laici Keju Kastard

Assalamualaikum.



Selamat malam semua. Sejak siang tadi dah plan nak buat puding laici ini tapi tak sempat sebab sibuk mengemas rumah. Cuma waktu malam baru ada kelapangan. Kak Noor baru saja selesai masak puding laici. Sementara menunggu puding sejuk sebentar sebelum dimasukkan ke dalam peti ais, sempatlah Kak Noor update blog ini. 


Puding laici ini Kak Noor letak cream cheese, menambahkan keenakan puding. Resepi asal menggunakan butter, tapi teringin pula nak eksperimen guna cream cheese. 


Kebiasaannya guna cream cheese untuk buat cheese cake. Tetapi kali ini eksperimen kat puding pula. Alhamdulillah, menjadi juga dalam suka-suka nak bereksperimen. Hasilnya lebih sedap, dan rasanya lemak berkrim.


So.... kalau nak cuba, bolehlah rujuk resepi di bawah.


Puding Laici Keju Kastard
Oleh: Sajian Dapur Bonda

Bahan A:
180 gm gula pasir
30 gm agar-agar stripe (agar-agar tali)
*5 cawan air - (sukatan guna cawan arcoroc putih)

Bahan B (dikisar menggunakan blender):
2 biji telur ayam Gred A
1 tin susu cair
2 sudu besar tepung kastard - (sukatan sudu metrik - 15ml)
1 tin buah laici
1 tin air laici
40 gram cream cheese tortura

Cara-caranya:
1. Masak agar-agar dengan air hingga larut. Kemudian masukkan gula.
2. Sementara itu blend bahan B kecuali cream cheese. Bila bahan B sudah sebati, baru dimasukkan cream cheese, dan kisar lagi hingga sebati.
3. Bila gula telah larut, masukkan bahan-bahan B yang dikisar tadi ke dalam larutan agar-agar. Guna api perlahan dan kacau sehingga mendidih dan pekat.
4. Tutup api, dan tuangkan ke dalam acuan pilihan. Biarkan sejuk sedikit, baru dimasukkan ke dalam peti ais.
5. Bila telah keras, bolehlah dipotong.

* Sukatan Air - 1 cawan Arocoroc putih bersamaan 3/4 cawan metrik dan 150ml air.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlu...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...