Langkau ke kandungan utama

Ayam Masak Madu Mamak

Assalamualaikum dan selamat tengah hari kepada rakan-rakan yang selalu mengunjungi dapur Kak Noor untuk mendapatkan resepi-resepi terkini Sajian Dapur Bonda.
 



Sejak seminggu dua minggu ini rasa tak sedap sangat badan ini.  Sekejap rasa sejuk, dan sekejap rasa panas.  Lidah pun rasa pahit dan meloya tekak ini,  Makanpun  kurang berselera.  Mungkin disebabkan faktor usia yang bakal mencecah five series tidak lama lagi ataupun mungkin disebabkan keadaan jerebu yang tidak menentu. Anak perempuan Kak Noor yang bongsu pun tak berapa sihat.  Mempumyai simptom yang sama.  Tapi nasib baiklah diisytiharkan cuti sekolah.  Dapatlah dia merehatkan diri di rumah.
 

 

Bila badan dah tak sihat, nak melangkah masuk ke dapur pun rasa berat dan malas.  Kalau boleh nak beli lauk tunjuk-tunjuk aje.  Tapi tak kena dengan selera pula.  Bila dah tak sihat, selera pun turut terbantut. Apapun yang sedap ditayang di depan mata, tidak membangkitkan selera.  Mahu tak mahu, gagahkan juga diri ini masuk ke dapur, walaupun hanya satu menu, cukuplah untuk santapan sekeluarga.  Lagipun Encik Hasben telah beli lauk-pauk stok untuk seminggu di pasar tani hari Sabtu lalu. So perlulah  berjimat cermat juga ye!
 
 
Anak-anak memang suka sangat kalau dimasak Ayam Masak Merah.  Tapi dah selalu sangat masak ayam merah ini.  So kali ini nak masak ayam masak madu mamak pula.  Ala-ala lauk kandar tu... membangkitkan selera dengan aroma tumisan daun kari. Lauk ini kalau makan dengan nasi panas-panas memang sedap.  Kalau rajin bolehlah goreng papadom. 
 
Resepinya Kak Noor kongsi di sini.
 
Ayam Masak Madu Mamak
oleh:  Sajian Dapur Bonda

Bahan-bahan A:1.5 kg. ayam organik
1 biji bawang besar – dihiris bulat
3 senduk nasi cili kering kisar
2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar madu
1 sudu besar gula perang
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar perasa TUMIX berkuah
Garam
Air secukupnya


Bahan-bahan B (ditumis):
1 batang serai dititik
2 tangkai daun kari


Bahan-bahan C (dikisar):
1 biji bawang merah saiz besar
5 ulas bawang putih

Cara-caranya:
1. Ayam digaramkunyitkan, kemudian digoreng hingga masak (jangan sampai garing).
2. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan B diikuti dengan bahan-bahan C.
3. Bila telah naik bau, masukkan cili kering kisar. Gunakan api sederhana dan biar cili mereneh di atas dapur sehingga terbit minyak. Kalau nak cili cepat masak, boleh tutup kuali.
4. Selepas cili masak, masukkan sos tiram, madu, gula perang, garam, perasa TUMIX dan air secukupnya. Masak sehingga kuah mendidih.
5. Masukkan ayam dan serbuk lada hitam. Kaupbalikkan dan gaul rata. Masak sehingga kuah pekat sedikit.
6. Akhir sekali masukkan hirisan bawang besar. Gaul rata dan bolehlah ditutup api.
7. Semasa menghidang bolehlah ditabur sedikit daun kari di atasnya.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.