Langkau ke kandungan utama

FENOMENA KINI.... Jeruk Mempelam Asam Boi



Hai... kecur air liur tengok gambar di atas tu ye! Inilah jeruk mempelam asam boi yang sekarang ini telah menjadi satu fenomena bagi penduduk-penduduk di Malaysia. Di FB dan di blog, memang banyak N3 mengenai jeruk ini.  Tidak diketahui dari mana asal usulnya resepi ini, tetapi menurut rakan sepejabat, jeruk sebegini pernah disajikan di restoran Thai Seafood.  Dah lama kewujudannya  tapi sejak akhir-akhirnya telah menjadi viral pulak.




Memang kecur air liur bila tengok gambar jeruk mempelam asam boi ini yang ditayangkan di FB dan di blog.  Teruja nak cuba membuatnya dan juga merasanya. Jeruk ini Kak Noor buat hari Khamis lalu. Selepas selesai menjamu selera bersama Encik Hasben di Kedai Bihun Langgak yang terletak di AU2, sempat singgah di kedai runcit berdekatan dengan kedai berkenaan.  Adalah beberapa biji mempelam di dalam kotak yang terletak di hadapan kaunter cashier.  Hijau aje nampak... Macam tau-tau aje tauke kedai runcit ini pasal viral jeruk ni, sebab itu dia pun turut jual mempelam. Selalunya tak ada.  So tanyalah berapa RM sekilo.  Katanya RM6.00 sekilo, mempelam lemak.  Dalam hati berkata-kata juga, `Mahalnya... mentang-mentanglah sekarang ini orang tengah `demam' jeruk mempelam, mempelam pun dah naik harga'.  Tak pelah.... malas dah nak cari di tempat lain. Lagipun ketika itu dah nak hampir maghrib. Ambil 3 biji, RM5.80.   Mungkin kalau di tempat lain, boleh dapat harga lebih murah.




Selepas maghrib, terus saja ke dapur.  Sediakan apa yang patut.  Asam boi dan serbuk asam boi telah sedia ada, dibeli seminggu yang lalu.  Cuba nak tunggu mempelam saja. Sebenarnya mudah sangat untuk membuatnya.  Selepas membuang kulit mempelam dan dihiris, Kak Noor ikut petua orang tua-tua, perlu direndam dahulu untuk merangupkan lagi buah mempelam itu, supaya bila dah jadi jeruk, tidak lembik.  Selepas 30 minit  direndam, Kak Noor cuci bersih dan ditoskan.  Selepas itu campur dengan bahan-bahan yang lain seperti yang ada dalam resepi.


Em... tak sempat masuk dalam peti ais, semasa mengaul tu, dah masuk ke mulut beberapa keping. Tak boleh berhenti makan.  Patutlah ramai orang suke... Kenapa dulu kita tak tahu mengenai cara penyediaan jeruk ini ye?  Sedangkan ia mudah saja.  Selepas semua bahan bergaul rata, masukkan dalam botol atau bekas plastik.  Senantiasa simpan di dalam peti sejuk, tahan lama.  Nak makan baru ambil. 




Memandangkan jeruk mempelam asam boi ini telah menjadi fenomena/viral kepada penduduk Malaysia sekarang ini, secara tidak langsung ia membuka pintu rezeki orang yang rajin untuk membuat jeruk ini untuk jualan.  Ada yang dijual secara online dan ada juga jiran-jiran terdekat, dan juga rakan-rakan sepejabat menjualnya. Bercakap pasal bisnes jeruk ini, kita patut tahu bahawa jeruk homemade ini tidak ada pengawet.  So ia tidak akan tahan lama seperti jeruk-jeruk yang dijual di pasar raya.  Ada rakan sepejabat Kak Noor ni beli `online' dan penghantarannya secara pos laju. Penghantaran melalui pos laju ini seperti mana yang kita sedia maklum akan mengambil masa secepat-cepatnya 2 hari.  Hari ini pos, esok sampai.  Sekiranya tidak bernasib baik, 3 - 4 hari baru sampai ke tangan kita.  Agak-agak pembacalah, apa jadi kepada jeruk tersebut?  Rakan Kak Noor bagi tahu, jeruk tu dah busuk.  Bagi Kak Noor jeruk mempelam homemade ini tidak sesuai dihantar melalui pos laju.  Seelok-eloknya malam ini buat, esok `Serahan Tangan' kepada customer. Jeruk masih fresh lagi. 

Resepi jeruk mempelam ini sama saja seperti N3 orang lain dalam FB dan blog mereka.  Tetapi Kak Noor paparkan juga di sini ye!





Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.