Langkau ke kandungan utama

Resepi Retro: Puding Koktel Bunga Ros

Assalamualaikum rakan-rakan semua.


Wow! Bunga Ros. Cantik sekali kejadiannya kan!  Menceriakan sesiapa sahaja yang menatapnya dan menggamit nostalgia sesiapa sahaja yang seangkatan dengannya.  So hari ini Kak Noor nak muatkan gambar-gambar yang ceria aje...






Inilah hasilnya Puding Koktel dengan menggunakan acuan Bunga Ros Retro. Memang sayang sangat nak makan. Kak Noor biarkannya selama sehari di dalam peti ais.  Anak bongsu Kak Noor tak benarkan Kak Noor memotongnya. Cantik katanya.... tunggu kakak balik baru potong sama-sama. 





Acuan  ini dibeli online daripada rakan FB kita Norhamida Ida dari Pantai Dalam.  Kalau sesiapa yang berminat nak beli acuan ini bolehlah contact Norhamida Ida. Acuan ini memang cukup `glam' sejak zaman nenda dan bonda Kak Noor lagi, dan sering digunakan untuk membuat puding atau agar-agar bagi hantaran pertunangan atau hantaran kahwin. 




Selepas acuan labu menjadi viral, disusuli dengan acuan Bunga Ros ini pula. Cukup teruja Kak Noor bila lihat N3 `Puding Si Bunga Ros' dalam blog Asmah Wani Nur Amni.  Tak sabar-sabar nak membuatnya. 



Moment yang paling best semasa membuat puding ini ialah part mewarna.  Emm... dah agak lama pencen kerja mewarna ni. Tangan pun terketar-ketar dan cukup berhati-hati semasa menuang adunan warna merah di dalam tapak bunga dan warna hijau di dalam tapak daun.  Memang perlu berhati-hati, takut berselerak pulak warnanya. Nanti kejadiannya tak molek. 





Adunan ini menggunakan 30 gram agar-agar tali.  Banyak juga adunan yang dihasilkan.  So...boleh guna dua acuan yang berbeza; satu guna acuan Bunga Ros dan selebihnya guna acuan labu.  




Resepi Puding Koktel Bunga Ros ini telah Kak Noor kongsikan dalam laman FB Sajian Dapur Bonda dalam bentuk JPEG.  Cuma hari ini Kak Noor baru sempat muatkannya dalam blog. 




Kak Noor kongsikan sekali lagi resepinya dalam bentuk catatan bagi memudahkan kekawan untuk melihatnya.

Bahan-bahannya:
30 gram agar-agar tali
1000 ml air
1 cawan gula pasir - boleh kurangkan kepada 3/4 cawan
1 tin susu sejat@cair
1 tin koktel – Kak Noor guna A & A Brand- 836g
2 sudu besar tepung kastard Bistari (perasa jagung manis)
1 biji kuning telur
Pewarna merah dan hijau

Penyediaan: 

Menggunakan blender untuk mengisar semua bahan

Masukkan susu sejat, semua jus koktel, ½ tin buah-buahan koktel, tepung kastard, dan kuning telur ke dalam blender dan kisar sehingga sebati dan lumat. 

Cara-cara Memasak:

1. Basuh agar-agar dan masak bersama 1000ml air sehingga larut. 


2. Masukkan gula dan masak sehingga larut. Selepas gula larut, masukkan bahan yang telah dikisar tadi dan kacau rata. Gunakan api sederhana dan masak sehingga adunan mendidih. Tutup api dan masukkan baki buah-buahan koktel tadi dan kacau rata. 

3. Untuk resepi ini, acuan Bunga Ros digunakan. Oleh itu gunakan kreativiti masing-masing untuk mewarnakannya. Ambil sedikit daripada adunan dan warnakan dengan warna merah – untuk tapak bunga, dan warna hijau untuk tapak daun. Yang selebihnya adunan warna kuning diketepikan. 

4. Tuang adunan ke dalam tapak bunga, dan tapak. Biarkan adunan menjadi keras sedikit (lebih kurang 10 minit). 

5. Kemudian dituang pula adunan warna asal (warna kuning) ke dalam acuan tadi. Sekiranya suka, adunan warna kuning itu boleh dibahagikan kepada dua warna. 

6. Masukkan ke dalam peti sejuk. Tunggu sehingga keras, bolehlah dihidangkan.

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlu...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...