Langkau ke kandungan utama

Agar-agar Neslo Oreo, kanak-kanak sukakannya

Assalamualaikum dan Selamat Petang.







Masih tak tahu apa sajian petang untuk keluarga? Apa kata kalau kekawan semua cuba buat Agar-agar Neslo Oreo ini. Mesti anak-anak suka; penuh dengan limpahan coklat lemak berkrim.  Agar-agar Neslo Oreo ini adalah resepi eksperimen Kak Noor berpandukan Agar-agar Coklat Oreo yang diposkan oleh salah seorang rakan di FB.  Kak Noor pun dah lupa apa namanya. Terima kasih kepada empunya resepi asal yang mencetuskan idea untuk Kak Noor melahirkan menu ini.


N3 untuk resepi Agar-agar Neslo Oreo ini telah Kak Noor poskan dalam laman FB Sajian Dapur Bonda.




Memandangkan resepi di atas dalam bentuk JPEG, di sini Kak Noor perturunkan sekali lagi resepinya.

Bahan-bahannya:
30 gram agar-agar bertali 
3 cawan air
1 tin susu cair 
1 cawan gula – kalau nak manis lagi, boleh tambah 
¾ cawan milo 
¼ cawan serbuk koko 
1 sachet Nescafe Ipoh White Coffee with Brown Sugar
Beberapa keping biskut oreo 
Perasa coklat - opsyen 

Cara-caranya:
  1. Basuh agar-agar terlebih dahulu. Masak agar-agar bersama-sama 3 cawan air sehingga larut.
  2. Masukkan gula dan masak sehingga gula larut.
  3. Kemudian masukkan susu cair. Kacau sekejap.
  4. Bahagikan adunan kepada dua bahagian; satu bahagian dicampurkan dengan milo/coklat dan perasa coklat, dan satu bahagian lagi dicampurkan dengan nescafe.
  5. Tuangkan bahahagian milo/coklat di dalam acuan. Apabila telah keras sedikit, tuangkan bahagian nescafe. 
  6. Patah-patahkan biskut oreo menjadi kepingan kecil dan letak di atas lapisan agar-agar nescafe tadi.
  7. Akhir sekali, apabila lapisan nescafe telah keras sedikit, tuang bahagian milo/koko.
  8. Masukkan di dalam peti sejuk. Bila telah keras, bolehlah dipotong dan dihidangkan

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.