Bahan-bahannya:
500 gm sotong saiz sederhana (bersihkan, potong 3)
2 sudu kecil pes tomyam
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili thai
1 sudu kecil sos ikan
½ biji lobak merah – dipotong bulat
1 labu bawang besar – dimayang bulat
½ biji cili benggala hijau – dihiris memanjang
1/2 biji tomato – dipotong 4 memanjang
Garam dan gula secukupnya
Minyak untuk menumis
Bahan-bahan tumis:
5 biji cili padi – diketuk
1 biji cili merah - dihiris
1 labu bawang besar, saiz sederhana – dimayang
3 ulas bawang putih – dimayang
Cara-cara memasak:
1.
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan tumis
bahan-bahan tumis sehingga wangi dan sedikit layu.
2.
Masukkan pes tomyam, sos tiram, sos cili thai
dan sos ikan. Kacau rata dan tambahkan
sedikit air. Biarkan kuah mendidih
3.
Selepas itu masukkan sotong dan gaul rata. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa
dan kacau lagi sehingga sotong ¾ masak.
4.
Kemudian masukkan lobak merah, diikuti dengan
cili benggala dan buah tomato. Kaup
balikkan sehingga semua bahan bergaul mesra.
Bila sotong telah masak, bolehlah ditutup api.
5.
Angkat dan bolehlah dihiaskan dengan daun
ketumbar atau daun sup/daun bawang.
Ulasan