Langkau ke kandungan utama

Sup Campur (Bunga Kobis, Ubi Kentang dan Karot)



Bahan-bahannya:
400 gram bunga kobis
1 biji ubi kentang saiz besar
1 biji karot
1/2 biji tomato - dipotong kiub kecil
Batang sup
Soun - direndam sehingga kembang dan ditoskan
2 ulas bawang putih - dicincang
2 biji bawang kecil - dihiris
1 sudu besar udang kering - direndam dan ditoskan
Serbuk lada hitam
1/2 kiub ayam
Garam secukup rasa
1 sudu besar minyak untuk menumis
Air secukupnya untuk sup
Bawang goreng




Cara-cara Memasaknya:
1.  Bunga kobis dipotong kecil dan direndam dengan garam seketika untuk membuang kotoran sekiranya ada.  Kemudian dibersihkan.
2.  Ubi kentang dan karot diparut separuh, bakinya dipotong bulat.
3.  Panaskan minyak di dalam periuk.  Tumis bawang putih,  bawang kecil  dan udang kering sehingga naik bau. Kemudian masukkan air secukupnya diikuti dengan kiub ayam, garam, dan serbuk lada hitam.  Masak sehingga sup mendidih.
4.  Kemudian masukkan potongan karot dan ubi kentang.  Bila  telah agak empuk, masukkan pula parutan ubi kentang dan karot, tomato yang telah dipotong kiub, batang sup dan soun.  Kacau rata dan masak sehingga sup mendidih.
5. Tutup api.   Semasa menghidang bolehlah ditaburkan bawang goreng.

Ulasan

Gee® berkata…
Waaa...menu sihat ni... sedapnyaaa
Sue @ Nenie berkata…
Assalamuaalaikum...Lagi2 klu kawankan dengan ayam/ikan goreng sama sambal belacan...besttttttt
Sedap dimakan bersama nasi panas dan sejurus selepas sup dimasak. Kalau ada ikan kering, lagi menyelerakan.

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.