Langkau ke kandungan utama

AYAM SAMBAL SERAI

Assalamualaikum dan Selamat Berhujung Minggu Bersama Keluarga Tercinta.

Hari ini menu utama yang ingin Kak Noor ketengahkan untuk hidangan tengah hari  ialah Ayam Sambal Serai.  Mesti ramai yang telah pernah menghidangkan menu ini untuk santapan keluarga.  Cuma kadang-kadang ada tokok tambah dari segi penggunaan bahan-bahannya dan cara-cara penyediaannya.  Citarasa seseorang tidak sama antara satu sama lain. Ada yang ikut aje resepi yang diketengahkan dan ada juga yang suka menokok tambah; macam Kak Noor lah. Tapi kalau ia sedap dan kena pada anak tekak, apa salahnya kita mencuba dan menghasilkan rasa yang baharu.




Memandangkan hari ini banyak program di luar rumah di sebelah tengah hari, pagi-pagi lagi Kak Noor telah bangun untuk membereskan kerja rumah dan memasak untuk keluarga.  Sementara masih rajin dan bertenaga di sebelah pagi ini, lebih baik kita selesaikannya.  Waktu petang adalah masa untuk kita beristirehat dan santai bersama keluarga.





Ayam sambal serai ini sedap dimakan bersama nasi putih, nasi tumis, nasi minyak, dan juga nasi tomato.  Kalau rajin bolehlah disediakan jelatah sos kacang sebagai hidangan sampingan.  Kalau rajin lagi, bolehlah digoreng papadom.  Kak Noor dan keluarga memang suka papadom ini.  Kalau tak dimakan bersama nasi, anak-anak Kak Noor makan begitu sahaja seperti keropok.  Bagi mendapatkan resepi jelatah SDB sila klik link di bawah.







AYAM SAMBAL SERAI

Bahan-bahannya: 
1 ekor ayam – dipotong 12 atau 16
1 biji buah tomato ranum saiz besar - dipotong kiub
2 sudu besar kicap pekat ABC
1 kiub ayam
1 batang serai – dititik
1 tangkai daun kari
2 sudu besar gula perang
Gula putih dan garam secukup rasa

Bahan-bahan dikisar: 
1 labu bawang besar saiz besar
5 biji bawang kecil (bawang merah)
4 ulas bawang putih
3 senduk nasi cili kering yang telah dikisar
2 batang serai – dihiris
Air secukupnya

Cara-cara Memasaknya: 
1. Ayam digaramkunyitkan dan digoreng ¾ masak. Angkat ayam, toskan minyaknya dan ketepikan.
2. Panaskan minyak di dalam periuk. Gunakan minyak gorengan ayam tadi. Tumis serai dan daun kari sehingga naik bau. Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi dan kacau rata. Tudung periuk dan masak sehingga naik bau dan garing.
3. Tambahkan air (bergantung kepada banyaknya kuah yang dikehendaki) dan masukkan buah tomato.  Kacau rata. Selepas dua minit, masukkan kicap, gula merah, gula putih, garam, dan kiub ayam. Masak sehingga kuah mendidih. Rasa kuahnya dan boleh tambahkan gula putih atau garam sehingga menepati citarasa anda.
4. Selepas itu baru dimasukkan ayam gorengan tadi. Kaup balikkan dengan kuah sambal sehingga serata. Perlahankan api dan biarkan ia mereneh di atas dapur lebih kurang 10 minit. Tutup api dan bolehlah dihidangkan.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.