Langkau ke kandungan utama

AYAM MASAK TAUCU MANIS


AYAM MASAK TAUCU MANIS - UNTUK SELERA SIKECIL

Pernah tak anak-anak kita komplen mengenai masakan siibu pedas dan membezakannya dengan masakan sipengasuh mereka?  Sibongsu perempuan yang masih dihantar kepada pengasuh (jiran tetangga) kerap kali juga menyuarakan tentang keenakan masakan sipengasuh walaupun ibunya `chef' yang terbaik di rumah.  Bila ditanya apa yang `mak' (panggilan bagi pengasuh)  selalu masak? Jawabnya masak kicap, ikan sambal, ikan goreng cili, masak lemak kuning, kari,  dan masakan-masakan lain di mana menu ini Kak Noor sendiripun pernah hidangkan.  Tetapi entah kenapa masakan sipengasuh yang lebih digemari sehingga menjilat jari dimakannya, dan bertambah-tambah nasi. Sebagai ibu, sudah tentu kita tertanya-tanya dan tercari-cari sebabnya kenapa makanan yang kita masak tidak dapat menambat citarasa anak kita. Bila Kak Noor cakap `ibu pun masak macam tu, balasnya ibu selalu masak pedas, tak macam mak masak.  Mak selalu masak manis dan tak pedas.  Asilah suka mak masak, sedap sesangat'.





Itulah perbezaan selera kita dengan anak-anak kecil.  Walaupun kita rasa masakan yang kita hidang itu `tip top', tetapi lain pula citarasa sikecil.  Mereka ada citarasa sendiri untuk menilai masakan yang mereka gemari dan tidak gemari.  So sebagai ibu dalamilah citarasa anak-anak anda dan masaklah makanan yang mereka gemari, walaupun berkali-kali diulang menu yang sama.  Kadang-kadang masakan yang ringkas lebih memberi sentuhan kepada selera anak-anak kita.   Kita sebagai ibu akan merasa puas dan gembira bila melihat masakan kita dipuji dan digemari oleh anak-anak.

Bagi menambat selera sibongsu, Kak Noor cuba masak ayam taucu manis.  Ternyata menu ini berkesan menambat citarasanya.  Alhamdulillah.... bila dia cakap sedap sangat ibu masak!  Sehingga ke malam pun dia masih makan nasi dengan lauk yang sama, bertambah-tambah pula tu!

Ayam masak taucu manis ini memang sesuai untuk anak-anak kecil yang tidak menggemari masakan pedas.



Bahan-bahannya: 
600 gram isi ayam – dipotong kecil
2 sudu besar gula perang
1 sudu kecil serbuk lada sulah
2 sudu besar taucu manis
3 biji ubi kentang saiz sederhana – 1 biji dibelah 2 atau 4
½ sudu kecil serbuk perasa
Kicap manis secukupnya  - Kak Noor guna kicap manis Jalen
1 sudu besar tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air
1 biji buah tomato – dibelah 4
2 biji cili merah – dibelah dua, tetapi tidak putus
Daun sup/daun bawang - opsyen
Sedikit minyak untuk menumis (lebih kurang 3 sudu makan)

Bahan-bahan Tumis: 
½ biji bawang besar Holland – dihiris
3 ulas bawang putih – dihiris
1 inci halia – dihiris
1 tangkai daun kari

Cara-cara Memasak: 
1. Bersihkan isi ayam dan perap dengan lada sulah dan gula perang lebih kurang 10 – 15 minit.
2. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang besar, bawang putih, halia, dan daun kari sehingga bawang kekuningan dan naik bau. Kemudian masukkan taucu manis dan tumis seketika lebih kurang 2 minit.
3. Selepas itu masukkan ayam yang telah diperap tadi. Gaul rata dengan bahan-bahan tumisan tadi. Biarkan ayam mereneh di atas dapur dengan api yang sederhana lebih kurang 10 minit.
5. Kemudian masukkan air secukupnya (bergantung kepada banyaknya kuah). Kacau dan masukkan kicap manis, serbuk perasa dan ubi kentang. Masak sehingga ayam empuk dan ubi kentang empuk.
6.  Selepas itu masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.  Biarkan kuah mendidih sekali lagi.
6. Akhir sekali masukkan buah tomato dan cili merah. Tutup api.
7. Semasa menghidang, kalau suka bolehlah ditaburkan daun sup/daun bawang

Ulasan

zila norazila berkata…
kecurrr..nampak sedap la:)
Zila, dah tinggal kuah aje...
Amie berkata…
Selamat pagi Kak Noor,
komen anak-anak memang jujur...dari hati, rata-ratanya memang tak tahan pedas walaupun sedikit he he hehh
Umi Nazrah berkata…
salam ziarah.

banyak nya menu masakan, rambang mata nak pilih, hehehehhehe

btw, jika ada masalah keputihan boleh lawat blog kesihatan saya http://www.cantiksihatsemulajadi.com/
Kak Noor berkata…
Terima kasih kerana sudi kunjung. Sudi-sudilah cuba resepi yang dimuatkan. Insya Allah nanti akan kunjung blog kesihatan nazra ye!
asmahyusof berkata…
Salam perkenalan kak Noor...
mmg pun...anak2 asz pun x thn pedas..;))
sue berkata…
Salam k.nor sy dh try resepi ni..mmm mmg sedap ank2 pon suke sbb xpedas..time kasih ye k.nor atas resepi ni..nnti bole la share lg resepi tuk ank2..hehee

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.