Iklan Nuffnang

12 November 2012

AGAR-AGAR LONGAN BERSUSU
Kak Noor memang gemar menyediakan puding atau agar-agar sebagai pencuci mulut kerana inilah antara resepi yang paling mudah dan cepat untuk disediakan.  Lagipun ia boleh disimpan di dalam peti sejuk.  Bila rasa nak makan, ambil saja.  Sejuk rasanya bila mula masuk ke rongga tekak ini.

Hari ini Kak Noor nak sediakan agar-agar sahaja. Agar-agar laici telah pernah dicuba.  Apa kata cuba sediakan agar-agar buah longan pulak?  Rasanya tak banyak perbezaan dari segi penyediaannya dengan agar-agar laici.  Lagipun laici dan longan berasal dari spesis yang sama.  Untuk hidangan agar-agar longan ini, Kak Noor tambahkan susu sejat dengan niat untuk untuk menonjolkan warna keputihannya.  Tetapi bila telah dikacau, susu sejat tu bertukar warna kuning cerah.  Frust juga sebab kejadiannya tidak seperti yang digambarkan.   Walau bagaimanapun, rasanya memang sedap. Mungkin jenama susu sejat yang digunakan juga memainkan peranan yang penting dalam menghasilkan warna yang kita inginkan.
Penyediaan dan bahan-bahan yang digunakan amat mudah sahaja, iaitu:

Bahan-bahan:
30 gram agar-agar strip
8 cawan air
1 tin susu sejat
1 tin buah longan - diasingkan air dan buah.  Buah dipotong kecil.
1 3/4 cawan gula pasir
10 gram gula batu

Cara-cara memasak.
1.  Bilas agar-agar dan rendam selama 10 minit, kemudian ditoskan.
2.  Di dalam periuk masukkan agar-agar dan 8 cawan air.  Masak sehingga agar-agar larut sepenuhnya.
3.  Setelah agar-agar larut, masukkan gula pasir dan gula batu. Kacau sebati dan masak lagi sehingga gula larut kemudian ditapiskan.
4.  Masukkan kembali larutan agar-agar yang telah ditapis ke dalam periuk dan masak kembali.
5.  Masukkan air buah longan beserta susu sejat dan kacau rata.  Biar mendidih sekali lagi dan tutup api.
6.  Sementara itu gaul buah longan yang telah dipotong kecil bersama dengan sedikit sirap ros.  Susun di atas dulang.
7.  Kemudian tuangkanlah agar-agar di dalam dulang.  Biarkan adunan sejuk sedikit di luar, kemudian barulah dimasukkan di dalam peti ais.  Tunggu sehingga beku, barulah dipotong.

Selamat mencuba....

Tiada ulasan: