Bahan-bahannya:
5 ketul rib ayam
3 biji ubi kentang - dipotong kecil
1 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - diketuk
2 inci halia - diketuk
3 - 4 biji cili padi - diketuk
1 sudu besar serbuk lada hitam (kasar)
2 sudu besar rempah soto - dibancuh dengan sedikit air
1 sup bunjut tulang
1 kiub perasa ayam
1 batang serai - dititik
1 gelung kecil soun - direndam sehingga kembang
Air secukupnya untuk sup
Garam secukupnya
Minyak secukupnya untuk menumis
Cara-cara membuatnya:
1. Bersihkan rib ayam dan potong menjadi ketulan kecil.
2. Panaskan periuk. Letak lebih kurang 2 sudu besar minyak. Bila minyak telah panas, tumiskan hirisan bawang besar, bawang putih, serai, dan halia sehingga kekuningan dan naik bau.
3. Masukkan rempah soto yang telah dibancuh tadi dan masak sehingga rempah terbit minyak.
4. Selepas itu masukkan ayam dan kaupbalikkan supaya mesra dengan rempah tadi. Pada masa yang sama masukkan serbuk lada hitam dan juga cili padi. Gunakan api yang sederhana, dan biarkan ayam mereneh sebentar di atas dapur lebih kurang 2 - 3 minit (proses supaya ketulan ayam mesra dengan rempah).
5. Kemudian baru dimasukkan air secukupnya untuk kuah diikuti dengan sup bunjut, kiub perasa ayam, dan garam. Kacau rata dan masukkan ubi kentang. Masak di atas dapur sehingga ayam masak dan ubi kentang empuk.
6. Sebelum ditutup api, masukkan soun yang telah direndam tadi. Biar sup mendidih sekali lagi baru ditutup api.
7. Semasa menghidang bolehlah ditabur dengan daun sup/bawang dan bawang goreng.
Ulasan
http://my-mintroom.blogspot.com/