Resepi Asal: Acar Timun (http://thyagacook.blogspot.com)
Diolah oleh: Kak Noor, Sajian Dapur Bonda
Bahan-bahannya:
2 biji timun saiz sederhana, buang biji dan potong panjang
1 biji lobak merah saiz sederhana, dipotong panjang
1 biji bawang besar - dihiris
3 sudu besar minyak - untuk menumis
1 biji cili merah - dihiris serong
1 biji cili hijau - dihiris serong
1 sudu teh pes halia
1 sudu teh pes bawang putih
1/2 sudu teh biji sawi
1 sudu makan serbuk cili
2 sudu makan cuka
3 sudu makan gula
1/2 cawan air
Garam secukup rasa
Penyediaannya:
1. Rendam timun dan lobak merah yang telah dipotong panjang di dalam air ais lebih kurang 1/2 jam untuk merangupkannya.
2. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis biji sawi, bawang besar, cili merah, cili hijau, pes bawang putih dan pes halia hingga wangi tetapi jangan sampai bawang layu.
3. Masukkan serbuk cili, air, gula, cuka, dan garam. Biarkan ia mendidih dan kuah menjadi pekat sedikit.
4. Tutup api dan biarkan kuah sejuk sedikit, baru dimasukkan timun dan lobak merah. Kaup balikkan dan bolehlah dihidangkan.
Ulasan
Sedapnya. warna tu menarik mata memandang.
Nk cubalh