Langkau ke kandungan utama

Ikan Sardin Masak Taucu


Hari ini telah masuk dua minggu kita berpuasa. Syukur Alhamdulillah masih diberi kekuatan untuk menunaikan ibadah di bulan yang mulia ini. Di pejabat pada setiap hari selepas roll call, sempena bulan Ramadhan ini, rakan setugas kami iaitu Haji Kamarrudin akan memberikan tazkirah dan nasihat berunsur keagamaan untuk dikongsi bersama. Sekurang-kurangnya perkongsian ilmu ini dapat dimanfaat bersama.

Hari ini hari Jumaat. Ada pasar malam cum bazaar Ramadhan berdekatan LRT Jelatek. Lokasinya di lapangan tempat letak kereta LRT Jelatek. Banyak jualan di situ; dari makanan hinggalah ke pakaian. Dah lama tak singgah di sini, sebab sepulang dari pejabat terus rushing ambil anak bongsu perempuan di sekolah. Kalau dulu ada abangnya yang menjemput, tetapi sekarang orang harapan Kak Noor telah sambung pelajar  di Politeknik Dungun. So… tak bolehlah Kak Noor dan hubby menjamu mata di pasar malam tu lagi.

Ok seperti biasa, masih berfikir-fikir nak masak apa hari ini. Kadang-kadang tu `blur’ juga memikirkan apa juadah hari ini. Bukan sahaja Kak Noor, tetapi ibu-ibu yang lain pun turut merasa begitu. Kak Noor nak masak lauk yang mudah sahaja tetapi membangkitkan selera. Ayam dengan daging tak nak le…. Mungkin dah jemu buat masa ni.




Apa kata masak ikan sardin masak taucu aje… Lagipun ada ikan sardin putih ada di dalam peti ais. Biasanya orang guna taucu masin, tetapi kali ini Kak Noor guna campuran taucu masin dan taucu manis pula dalam masakan ini. Jom kita tengok resepinya. 

Bahan-bahannya:
3 ekor ikan sardin putih segar saiz besar – dikerat dua
2 sudu besar cili kering kisar
4 ulas bawang merah – dihiris nipis
3 ulas bawang putih – dihiris nipis
2 cm halia – hiris batang mancis
1 1/2 sudu besar pati asam jawa - dibancuh dengan 1 cawan air
2 sudu besar taucu masin
2 sudu besar taucu manis
2 cawan air
2 tangkai cili merah – belah 4
2 tangkai cili hijau – belah 4
4 tangkai cili padi – ketuk sikit
1 labu bawang besar – potong gegelang bulat
1 biji tomato - dibelah 4
Garam, gula, dan perasa
Minyak untuk menumis

Cara Memasak:
1. Ikan dicuci bersih dan dipotong kepada dua bahagian. Lumur dengan garam dan serbuk kunyit, kemudian digoreng garing.
2. Ambil 3 sudu besar minyak gorengan ikan, tumiskan bawang merah, bawang putih, dan halia hingga naik bau.
3. Masukkan cili kisar dan kacau lagi biar cili masak. Kemudian masukkan taucu masin dan taucu manis.  Kacau rata.
4. Selepas itu masukkan air asam jawa dan biar mendidih sebentar. Perasakan dengan gula dan serbuk perasa.  Seimbangkan rasa, jika tak cukup masin boleh tambah sedikit garam.
5. Masukkan ikan tadi beserta bawang besar, cili merah, cili hijau, dan cili padi.  Jika inginkan kuah banyak, boleh tambah air lagi.
6. Reneh sebentar sehingga ikan lembut dalam kuah. Akhir sekali masukkan buah tomato.  Tutup api dan sedia untuk dihidangkan dengan nasi putih.

Ulasan

Kak Noor berkata…
Kalau nak tahu betul betul sedap, kenalah cuba masak.
Tanpa Nama berkata…
ni bru btl....

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...

Rendang Pedas Ayam, 8 minit dengan Periuk Noxxa

Assalamualaikum. Hari ini Kak Noor ingin kongsi satu lagi resepi yang dimasak menggunakan Periuk Tekanan Elektrik Berbilang Fungsi Noxxa atau mudah disebut Pressure Cooker Noxxa. Sejak ada periuk ajaib ini, teruja pula nak bereksperimen memasaknya dengannya. Memang mudah dan menjimatkan masa. Apa yang penting kita mesti tahu fungsi butang pada panel kawalan periuk tersebut dan cara settingnya.  Kalau dulu kita memasak rendang di dalam kuali dan mengambil masa agak lama untuk ayam empuk, tetapi sekarang dengan menggunakan periuk ajaib ini hanya mengambil masa 8 minit untuk ayam empuk.  Tidak sampai 1 jam telah boleh dihidangkan. Resepi yang ingin Kak Noor ketengahkan ialah Rendang Pedas Ayam.  Resepinya sama sahaja seperti resepi yang pernah Kak Noor kongsikan sebelum ini. Tetapi kali ini ada sesetengah bahan itu diberikan dalam sukatan gram bagi memudahkan rakan-rakan mengikut resepi ini dengan tepat.  Bahan-bahannya: 1.5 kg. daging ayam 1/2 k...