Langkau ke kandungan utama

Sayur Campur Sos Tiram



Inilah adalah resepi paling ringkas dan segera disediakan.  Sedap dimakan dengan nasi semasa panas dan sedap juga diratah begitu sahaja bagi sesiapa yang sedang berdiet.  Jenis sayur-sayuran dan kuantiti yang digunakan bergantung kepada citarasa dan stok yang sedia ada.  Kak Noor gunakan bahan-bahan yang sedia ada di dalam peti ais dan yang selalu dimakan oleh ahli-ahli  keluarga Kak Noor.  Nanti kalau diletakkan sayur-sayuran lain, tak dimakan pula, membazir aje...  Kalau inginkan sayuran yang dimasak rangup dan masa rasa segar walaupun selepas dimasak,  masaklah dengan api yang sedikit kuat dan jangan terlalu lama memasaknya.  Cukup sekadar kaup balikkan dan kuah mesra dengan sayur-sayuran tadi.  Dihidang dan dimakan sejurus dikeluarkan daripada kuali. Sebab itulah semasa kita makan di kedai sayur-sayuran yang disediakan rangup dan segar; tidak layu.

Pastikan sayur-sayuran yang dimasak tidak layu

Kak Noor rasa resepi sayur campur sos tiram ini semua orang telah maklum akan penggunaan sayur-sayurannya dan cara-cara memasaknya. Resepi yang dipaparkan di sini adalah cara masakan Kak Noor sendiri, sekadar untuk dikongsi bersama.

Bahan-bahannya:
2 biji bawang merah - diracik halus
4  ulas bawang putih - diketuk
1 sudu sos ikan atau sos sotong
5 sudu sos tiram dibancuh dengan sedikit air
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk pasti sedap Knorr
1 biji cili merah - dihiris
Air secukupnya - untuk kuah
1 sudu kecil tepung jagung, dibancuh dengan air (jika suka) - untuk memekatkan kuah
Gula dan garam secukup rasa
1 sudu besar minyak masak untuk menumis -  Kak Noor tidak suka guna minyak yang banyak

Bahan-bahan Sayuran:
Bunga kobis
Lobak merah
Baby jagung (baby corn)
Tomato
Kacang sepat (kacang pea)

(Cara pemotongan dan kuantiti sayuran, ikut suka dan citarasa masing-masing.  Sebahagiannya, kalau tidak mahu dipotong pun tak apa,  bergantung kepada kehendak).

Penyediaannya:
1.  Panaskan minyak di dalam kuali.  Tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
2.  Selepas itu masukkan sos tiram bersama air.  Air yang digunakan bergantung kepada banyaknya kuah yang dikehendaki. Perasakan dengan sos ikan, serbuk lada hitam, serbuk pasti sedap Knorr, garam, dan gula.  Kacau rata dan masak sehingga mendidih.
3.  Selepas kuah mendidih, masukkan bunga kobis, lobak merah, baby jagung, dan kacang sepat. Masukkan  bancuhan tepung jagung jika inginkan kuah yang pekat. Kaup balikkan sehingga sayur-sayuran mesra dengan kuah.  Akhir sekali masukkan tomato dan kacau, jangan sampai tomato layu.  Tutup api dan bolehlah dihidangkan.


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.