Inilah adalah resepi paling ringkas dan segera disediakan. Sedap dimakan dengan nasi semasa panas dan sedap juga diratah begitu sahaja bagi sesiapa yang sedang berdiet. Jenis sayur-sayuran dan kuantiti yang digunakan bergantung kepada citarasa dan stok yang sedia ada. Kak Noor gunakan bahan-bahan yang sedia ada di dalam peti ais dan yang selalu dimakan oleh ahli-ahli keluarga Kak Noor. Nanti kalau diletakkan sayur-sayuran lain, tak dimakan pula, membazir aje... Kalau inginkan sayuran yang dimasak rangup dan masa rasa segar walaupun selepas dimasak, masaklah dengan api yang sedikit kuat dan jangan terlalu lama memasaknya. Cukup sekadar kaup balikkan dan kuah mesra dengan sayur-sayuran tadi. Dihidang dan dimakan sejurus dikeluarkan daripada kuali. Sebab itulah semasa kita makan di kedai sayur-sayuran yang disediakan rangup dan segar; tidak layu.
Pastikan sayur-sayuran yang dimasak tidak layu |
Kak Noor rasa resepi sayur campur sos tiram ini semua orang telah maklum akan penggunaan sayur-sayurannya dan cara-cara memasaknya. Resepi yang dipaparkan di sini adalah cara masakan Kak Noor sendiri, sekadar untuk dikongsi bersama.
Bahan-bahannya:
2 biji bawang merah - diracik halus
4 ulas bawang putih - diketuk
1 sudu sos ikan atau sos sotong
5 sudu sos tiram dibancuh dengan sedikit air
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk pasti sedap Knorr
1 biji cili merah - dihiris
Air secukupnya - untuk kuah
1 sudu kecil tepung jagung, dibancuh dengan air (jika suka) - untuk memekatkan kuah
Gula dan garam secukup rasa
1 sudu besar minyak masak untuk menumis - Kak Noor tidak suka guna minyak yang banyak
Bahan-bahan Sayuran:
Bunga kobis
Lobak merah
Baby jagung (baby corn)
Tomato
Kacang sepat (kacang pea)
(Cara pemotongan dan kuantiti sayuran, ikut suka dan citarasa masing-masing. Sebahagiannya, kalau tidak mahu dipotong pun tak apa, bergantung kepada kehendak).
Penyediaannya:
1. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
2. Selepas itu masukkan sos tiram bersama air. Air yang digunakan bergantung kepada banyaknya kuah yang dikehendaki. Perasakan dengan sos ikan, serbuk lada hitam, serbuk pasti sedap Knorr, garam, dan gula. Kacau rata dan masak sehingga mendidih.
3. Selepas kuah mendidih, masukkan bunga kobis, lobak merah, baby jagung, dan kacang sepat. Masukkan bancuhan tepung jagung jika inginkan kuah yang pekat. Kaup balikkan sehingga sayur-sayuran mesra dengan kuah. Akhir sekali masukkan tomato dan kacau, jangan sampai tomato layu. Tutup api dan bolehlah dihidangkan.
Ulasan