Langkau ke kandungan utama

Bubur Pulut Hitam



Bubur ini dimasak atas permintaan anak sulung Kak Noor yang teringin sangat nak makan bubur pulut hitam.  Siap telefon Kak Noor lagi.  Walaupun letih kerana seharian berada di Kota Damansara kerana membantu hubby mengecat rumah, namun sekembalinya ke rumah di Keramat, sempat juga singgah di kedai membeli beras pulut hitam. Hendaknya termakbul sudah keinginan anakanda.    Jom kita tengok bahan-bahannya ikut cara Kak Noor.




Bahan-bahannya:
2 cawan beras pulut hitam
Air secukupnya untuk merebus beras pulut hitam
1/2  cawan gula putih - (tahap kemanisan ikut selera masing-masing)
2 ketul bulat gula melaka
1 sudu teh garam
2 helai daun pandan - dicarik dan disimpul
2 cawan pati santan kelapa sawit atau 2 1/2 cawan pati santan kelapa
Susu sejat - digunakan semasa menghidang

Penyediaannya:
1. Beras pulut hitam dibasuh bersih dan direndam 3 - 4 jam (kalau direndam semalaman lagi elok).  Kemudian dibasuh lagi dan ditoskan.
2. Masukkan beras pulut hitam di dalam periuk bersama air dan daun pandan. Rebus sehingga sehingga empuk dan kembang.   Sekiranya air telah kering dan beras masih belum empuk, tambahkan air lagi.
2.  Sementara itu di dalam periuk yang lain masak gula putih dan gula melaka bersama air sehingga gula larut.  Tapiskan.
3.  Selepas beras pulut empuk dan kembang, bolehlah dimasukkan air gula yang telah dimasak tadi. Kacau dan biar mereneh di atas dapur sehingga bubur nampak pekat.
4.  Kemudian masukkan pati santan  dan garam.  Kacau, dan masak seketika lagi.  Sekiranya agak pekat, bolehlah ditambahkan sedikit air.  Bubur jangan terlalu pekat dan terlalu cair, sederhana sahaja.
5.  Setelah bubur mendidih, tutup api.  Semasa menghidang bubur, bolehlah dimasukkan susu sejat di atasnya.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.