(Hidangan untuk 4 – 6 orang)
Bahan-bahannya:
2 ikat sayur kalian – potong dan asingkan batang dan daun
1 ketul ikan tenggiri jeruk
1 biji bawang besar – dihiris
4 ulas bawang putih – diketuk
1 biji cili merah – dihiris serong
*4 biji cendawan segar `Shitake' – dipotong kecil (Kak Noor beli di pasar raya Jaya Jusco - sila lihat gambar)
2 sudu makan sos ikan
2 sudu makan sos tiram
1 sudu kecil gula
2 sudu besar minyak kelapa
(*direndam di dalam air yang dicampur dengan sedikit garam selama 15
minit. Kemudian dibilas bersih)
Penyediaannya:
1. Panaskan minyak di dalam
kuali. Goreng ikan tenggiri jeruk
sehingga agak garing.
2. Masukkan bawang besar, bawang
putih, dan cili merah di dalam kuali dan kacau sehingga layu.
3. Kemudian masukkan cendawan,
sos ikan dan sos tiram. Gaul seketika.
4. Masukkan sedikit air untuk
kuahnya, kemudian diikuti dengan batang kailan dan sayur.
5. Kacau sekejap, dan bolehlah
dihidangkan.
Inilah cendawan segar Shitake (Fresh Shitake Mushroom)
Ulasan