Langkau ke kandungan utama

KOAY TEOW GORENG UDANG



Assalamualaikum.... syukur kepada Allah kerana dengan keizinanNYA dapat lagi Kak Noor memuatkan resepi untuk tatapan semua pada bulan Ramadhan yang penuh barakah ini.  Hari ini ialah hari kelapan umat Islam berpuasa. Syukur Alhamdulillah.... masih dipanjangkan umur untuk menunaikan ibadah rukun Islam yang ketiga.

Hujung minggu begini bolehlah santai sedikit sebab cuti.  Tugas-tugas yang sepatutnya dilakukan segera masih boleh ditangguhkan. Tidak perlu tergesa-gesa dan `membanting tulang" sebab esok masih cuti.  Anak-anak pun selepas sahur  dan menunaikan solat Subuh terus menyambung tidur mereka.  Bolehlah bangun lewat sebab tidak bersekolah.

Apa menu untuk berbuka puasa hari ini ye?  Rasanya tak berselera sangat nak makan nasi.  Semalam selain menghidang nasi, Kak Noor sempat juga menggoreng mee mamak.  Sebungkus mee aje.... sebab tak ramai orang kat rumah.  Tahun ini tiga orang anak Kak Noor berpuasa di `perantauan'.  Bila masak tu... teringat kat dia orang, dan berkata-kata hati seorang ibu  `apalah yang dia orang makan masa buka puasa dan sahur nanti'.  Kalau di rumah semua ibu yang menyediakannya.  Masa sahur, ibu yang membangunkan mereka.... wajib bangun walaupun mata masih pejam semasa mengadap juadah sahur.  Apabila telah tinggal jauh dari keluarga, rasanya sahur pun tak bangun.  Kasihan anak-anak ibu....Disebabkan inilah Kak Noor hanya memasak ala kadar sahaja. Setiap kali bersahur atau berbuka, mesti teringat anak-anak... Itulah hati nurani seorang ibu.




Rasanya hari ini Kak Noor nak masak koay teow goreng aje.  Pagi tadi hubby ada beli koay teow dua bungkus.  Walaupun tak ramai orang di rumah, Kak Noor masak dua bungkus sekali sebab nak balas pinggan jiran yang hantar kuih.  Tak elok hantar balik pinggan kosong aje....tak manis orang tua-tua kata. Adat Melayu senantiasa dijaga....

Jom kita tengok resepi koay teow goreng udang sajian Kak Noor.

Bahan-bahannya:
2 bungkus koay teow - Kak Noor guna cap Laksamana 
10 ekor udang saiz sederhana
50 sen taugeh
2 ulas bawang merah - dihiris
3 ulas bawang putih - dititik
1 senduk nasi cili kering kisar
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
Garam, gula, dan serbuk perasa
Minyak secukupnya untuk menumis
Hiasan: Salad, timun, dan cili merah

Penyediaannya:
1.  Panaskan minyak secukup di dalam kuali.  Tumis bawang merah, bawang putih sehingga kekuningan dan layu. 
2.  Kemudian masukkan cili kering kisar dan tumis sehingga garing.  Masukkan air secukupnya, diikuti dengan sos tiram, sos ikan, sos cili, sos tomato, garam, gula, dan serbuk perasa. Kacau rata dan masak sehingga kuah mendidih (kalau nak koay teow goreng tu basah, lebihkan air).  
3.  Selepas itu masukkan udang dan biarkan di atas dapur sehingga udang masak.
4.  Masukkan koay teow dan kaup balikkan sehingga semuanya sebati.
5.  Akhir sekali masukkan taugeh dan kacau lagi. Bila telah sebati, terus angkat.  Jangan sampai taugeh layu.
6. Semasa menghidang bolehlah dihiaskan dengan salad, cili hidup, dan timun.

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlu...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...