Langkau ke kandungan utama

Ayam Kicap Manis Pedas,

Assalamualaikum.




Hari ini baru sempat masukkan N3 ayam kicap manis pedas. Sesiapa yang masih terfikir-fikir apakah yang hendak dimasak untuk tengah hari ini bolehlah jadikan menu ini untuk hidangan tengah hari.




Masakan yang agak ringkas, cuma wajib ada bahan utama iaitu daging ayam, cili padi, dan kicap manis.  Untuk ayam masak kicap ini Kak Noor guna kicap cap Mudim.  Bukan nak promote, tetapi kicap Mudim ni memang sedap; pekat dan manis. Produk Melayu, Kedah mai.. Tapi bukan semua pasar raya menjualnya.  So far pernah beli di Tesco Ampang dan juga Mydin Mall, Subang Jaya.




Seperti biasa untuk resepi, skrol di bawah ye. 

Bahan-bahannya:
10 - 12 ketul ayam potongan kecil - dibuang kulit
2 tangkai daun kari
1 biji tomato muda - dibelah 4
1 biji cili merah } - dibelah dua tidak putus
1 biji cili hijau   }
2 biji bawang besar - dipotong gegelang
1/2 botol kicap manis
2 - 3  cawan air
2 sudu besar tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air
3 sudu besar minyak untuk menumis

Bahan-bahan dikisar/ditumbuk kasar:

10 biji cili padi (cili padi merah + cili padi hijau)
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia

Cara-cara memasak:

1.  Panaskan minyak di dalam kuali.  Tumis daun kari diikuti dengan bahan-bahan yang dikisar.  Tumis sehingga garing dan naik bau.
2. Kemudian masukkan ayam dan kaupbalikkan dengan bahan-bahan tumisan tadi sehingga rata.  Biarkan ayam mereneh di atas dapur lebih kurang 5 minit.  Gunakan api yang sederhana.  Semasa proses mereneh ini daging ayam akan mengeluarkan air.
3.  Tuang kicap secukupnya dan kacau rata.  Masukkan dua cawan air.  Masak di atas dapur sehingga kuah mendidih dan ayam empuk.  
4. Untuk memekatkan kuah kicap, bancuh 1 sudu tepung jagung dengan sedikit air, kemudian tuang di dalam kuah kicap tadi.  Kacau rata dan biarkan ia mendidih sekali lagi. Sejurus sebelum tutup api, masukkan buah tomato, cili merah dan cili hijau.
5.   Sedia untuk dihidangkan.

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.