Langkau ke kandungan utama

PUDING LAICI KASTARD



Hai....  malam-malam begini tiba-tiba terasa pahit mulut pula dan ingin menjamah sesuatu yang manis dan sejuk bila masuk ke tekak.  Buka peti ais tiada apa-apa desert enak yang hendak dimakan.    So... teringat ada lebihan agar-agar stripe di dalam almari.  Bila ditimbang, adalah lebih kurang 30 gram.  Dua hari yang lalu Kak Noor beli laici tin.  Just simpan sebagai stok, bila nak guna, benda tu dah tersedia ada.  Intip-intip juga bahan-bahan lain di dalam almari.  Alrite... semuanya cukup untuk menyediakan suatu puding yang enak.  Banyak juga bahan-bahan yang perlu digunakan untuk menyediakan puding in.


Ini guna acuan loyang aje....  potong guna pisau biasa aje.....

Puding diletakkan di dalam bekas plastik, keluar daripada peti ais, terus makan.  
Kebiasaannya bila Kak Noor menyediakan sesuatu sajian, Kak Noor akan menyediakannya dalam kuantiti yang banyak.  Telah memang terbiasa sebab keluarga Kak Noor `meriah'.  Setelah ketiga-tiga orang anak  keluar rumah untuk melanjutkan studi mereka, maka tiadalah orang yang `kaki makan' kat rumah ini.  Tetapi itulah.... Kak Noor tak pandai nak adjust masak sikit-sikit.  Walaupun dah cuba adjust, masih ada lebihan jugak. Tak pe lah..... selalunya Kak Noor bawa ke pejabat sahaja, beri kawan-kawan rasa.  Sedeqah juga tu kan..!

Bahan-bahan yang digunakan untuk membuat puding laici kastard ini adalah seperti di bawah.  Kak Noor amat puas hati dengan hasilnya.  Teksturnya lembut dan gebu. Tak caya tengoklah gambar di atas tu...  Selamat mencuba....

Bahan A:
250 gm gula pasir
30 gm agar-agar stripe
4 cawan air
1/2 tin air laici

Bahan B (disatukan dan dikisar sebati):
4 biji kuning telur
1 tin susu cair
3 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar bes minuman buah laici
1 tin buah laici (guna 3/4 sahaja), *asingkan 1/4 untuk ditabur dalam puding
1 sudu kecil garam halus
1/2 tin air laici
50 gm butter

Bahan C:
4 biji putih telur
1 biji isi oren (sunkist)
(putih telur dan isi oren di kisar sehingga sebati dan kembang)
*Buah laici yang diasingkan tadi-dipotong kecil

Caranya:
1.  Masak agar-agar dengan air sehingga larut.
2.  Selepas itu, masukkan gula bersama air laici dan masak sehingga gula larut.
3.  Sementara itu kisar bahan-bahan B kecuali butter.   Setelah dikisar sebati, baru dimasukkan butter dan kisar sedikit lagi. Masukkan ke dalam larutan agar-agar tadi dan masak sehingga mendidih.
4.  Selepas itu masukkan bahan C dan kacau hingga sebati dan pekat. Tutup api. Masukkan buah laici yang dipotong kecil ke dalamnya dan kacau rata.
Tuangkan ke dalam acuan yang digemari dan biar beku di dalam peti sejuk.
Bolehlah dihias dengan belahan isi oren jika mahu.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.