http://www.sajiandapurbonda.blogspot.com

3 Februari 2012

Daging Masak Merah Ala Thai





Dah seminggu Kak Noor tercari-cari resepi daging masak merah ala Thai yang sedap untuk sajian keluarga minggu ini. Minggu ini cuti panjang sempena Maulidur Rasul dan Thaipusam. Bila cuti panjang begini dan semua ahli keluarga berkumpul, inilah masanya untuk menyediakan hidangan yang istimewa sedikit. Daging Masak Merah Ala Thai ini memang menjadi kegemaran anak-anak Kak Noor. Bila makan di kedai, menu ini wajib dipesan. Tetapi .... tak semua restoran/kedai makan yang dapat menepati citarasa masakan thai yang sebenarnya.

Tapi resepi yang Kak Noor kongsikan di sini menepati citarasa Kak Noor. Bila tengok bahan-bahan yang digunakan, telah terasa kesedapannya. Apa yang Kak Noor perasan, masakan Thai wajib menggunakan daun limau purut dan juga serai. Resepi ini diambil daripada blog Aznanie sebab Kak Noor teruja dengan bahan-bahan yang digunakan. Tetapi gambarnya adalah hasil daripada masakan Kak Noor sendiri. Terima kasih Aznanie.






Bahan-bahan:
1/2 kilo daging - dipotong nipis dan di rebus dengan pewarna merah
2 sudu besar cili kering kisar
1 biji bawang besar - dipotong bulat
3 biji bawang putih - diketuk
10 biji cili api - diketuk (terpulang kepada citarasa masing-masing, nak pedas tambah lagi, tak nak boleh kurangkan)
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
Daun limau purut - dikoyakkan
2 batang serai - dititik
Kacang panjang - dipotong memanjang (terpulang, nak letak boleh, tak nak pun tak mengapa)
Garam secukup rasa
Ajinomoto secukup rasa
Sedikit tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air untuk pekatkan kuah

Cara membuatnya:
Panaskan minyak. Goreng daging sebentar dan ketepikan.
Tumiskan bawang putih hingga naik bau.
Masukkan cili kering kisar.dan masak sehingga terbit minyak.
Masukkan sos cili, sos tomato, dan sos tiram dan sedikit air diikuti dengan daun limau purut dan serai. Kacau rata.
Kemudian masukkan garam, gula, dan ajinomoto Kacau sebentar, kemudian masukkan daging yang telah digoreng tadi bersama kacang panjang, bawang besar, dan cili padi.
Masukkan air bancuhan tepung jagung dan kacau.
Setelah kuah nampak pekat, boleh diangkat dan dihidangkan bersama nasi putih.

23 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

betul tu kak..suami sy org bangkok..mmg dia ajar mcm ni bt daging msk merah

Tanpa Nama berkata...

nampak macam sedap je ni mesti cuba ni

Tanpa Nama berkata...

Sedang mencuba...

cottonmaniac maniac berkata...

Nanti nk cuba buat

Tanpa Nama berkata...

Cm sedap je tgk pic tu...nk try msak la daging da kuakn dri pti ais

Teacher Basariah berkata...

sedapnyer.................

Tanpa Nama berkata...

Emm.. Pewarna merah too x ksah eh sirap kew aper??

Kak Noor berkata...

Gunalah pewarna merah bentuk cecair. Kalau boleh jangan guna sirap sebab sirap ni ada pewanginya. Nanti rasa lain pula dagingnya.

nabila zaremi berkata...

salam kak..resepi ni agak2 utk berapa org makan ye??

http://ryunabiela.blogspot.com/

Tanpa Nama berkata...

nk try masak utk brbuka ari ni...nmpk best je...kena plak ngn nasi putih panas2....kecur air liur dh aa....

fify berkata...

Pewarna merah tu yg mcm mna ya? Maaf bertanya .

anie berkata...

Daging tu tak perlu rebus dulu ke kak noor? dah terasa mcm nk berbuka plk..sedap tu..

Kak Noor (SDB) berkata...

Maaf kerana telah agak lewat menjawab soalan nabila. Kak Noor mempunyai 7 orang dalam satu famili. So... masakan ini cukup untuk tujuh orang makan.

Kak Noor (SDB) berkata...

Salam Anie. Dalam resepi ada dinyatakan daging itu perlu direbus dengan pewarna merah terlebih dahulu.

Kak Noor (SDB) berkata...

Kak Noor gunakan perwarna di dalam botol kaca. Boleh dibeli di pasar raya.

Tanpa Nama berkata...

sgt menyelerakan

Tanpa Nama berkata...

Pwrna merah tu mcm yg ltk dlm kek tu ke..yg ade wane wani tu?

Tanpa Nama berkata...

Alhamdulillah.sy dh mencuba resepi puan ni...terima kasih.

Tanpa Nama berkata...

saya dah cuba msak...mmg sdap...terima ksh....

yatie fadzil berkata...

cam sedap jer....nk try lah

Tanpa Nama berkata...

Kak noor.. kalau guna pewana serbuk boleh ke

Tanpa Nama berkata...

Byk pewarna merah dijual.cuba bg tau yg tepat.

Fatimah Bt Tony berkata...

Masakkan kegemaran saya ni. Kalau pedas lagi sedap.. Terima kasih sebab berkongsi resepi. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...