Assalammualaikum.
LETS COOK with Kicap ENAQ. Memang sedap sangat. Siapa yang belum memiliki kicap ini bolehlah mencubanya. Kicap ini telah jadi viral di media masa.
LETS COOK with Kicap ENAQ. Memang sedap sangat. Siapa yang belum memiliki kicap ini bolehlah mencubanya. Kicap ini telah jadi viral di media masa.
Sejak dahulu lagi kita cuma mengenali kicap jenama Tamin, Jalen, dan Kipas Udang. Kini kicap terbaharu di pasaran iaitu Kicap ENAQ tidak kurang sedapnya, malah lebih sedap dan lebih ekonomik. Sesuai dengan tag linenya `Tersedap, Bukan Termahal' kicap ini telah mula diterima oleh masyarakat. Kalau dulu kicap ini sukar didapati di pasar raya, tetapi sekarang ini mudah diperolehi di semua pasar raya ternama, malah di negara Berunai. Produk Bumiputra dan Halal Toyibban. Thumbs-up to Kicap ENAQ dan ownernya Hj Jaffar Abu Bakar (JAB).
Kak Noor memang telah bertukar kepada kicap Enaq sejak kemunculannya di pasaran. Masa itu kicap ini belum lagi dikenali ramai. Biasalah sebagai consumer, kita akan beli jenama yang biasa kita beli; amat sukar untuk bertukar kepada jenama atau produk baharu yang lain.
Tetapi bila owner kicap ENAQ sendiri memberi sample kicap ENAQ untuk dirasai, dan Kak Noor telah mencuba memasak pelbagai menu menggunakan kicap ENAQ ini, hasilnya memang awesome. Sejak itu hanya kicap ENAQ sahaja yang bertakhta di rumah Kak Noor.
Jom tengok video ni sekejap. Tentu teruja nak cuba resepi inikan. Memang sedap. Apalagi kalau makan bersama nasi panas. Anak-anak pun suka sebab rasa pedas dan manisnya seimbang.
Inilah salah satu resepi faveret famili yang menggunakan kicap lemak manis ENAQ, Ayam Masak Kicap Cabai. Kak Noor telah cuba kicap lain untuk masakan ini tetapi hasilnya tak seenak menggunakan kicap ENAQ.
Ayam Masak Cabai KicapKak Noor memang telah bertukar kepada kicap Enaq sejak kemunculannya di pasaran. Masa itu kicap ini belum lagi dikenali ramai. Biasalah sebagai consumer, kita akan beli jenama yang biasa kita beli; amat sukar untuk bertukar kepada jenama atau produk baharu yang lain.
Jom tengok video ni sekejap. Tentu teruja nak cuba resepi inikan. Memang sedap. Apalagi kalau makan bersama nasi panas. Anak-anak pun suka sebab rasa pedas dan manisnya seimbang.
Inilah salah satu resepi faveret famili yang menggunakan kicap lemak manis ENAQ, Ayam Masak Kicap Cabai. Kak Noor telah cuba kicap lain untuk masakan ini tetapi hasilnya tak seenak menggunakan kicap ENAQ.
Inspirasi oleh: Kak Noor @ Sajian Dapur Bonda
Bahan-bahan A:
1 ekor ayam – dibuang kulit dan dipotong 16 atau ikut suka
2 sudu besar sos tiram
Kicap lemak manis ENAQ secukupnya
2 sudu besar serbuk jintan manis
2 sudu besar serbuk jintan putih
2 sudu besar serbuk cili
1 labu bawang besar – dipotong bulat
1 biji tomato saiz besar - dipotong 4
2 biji cili hijau - dihiris serong
1 sudu besar madu (opsyen)
1 tangkai daun kari - untuk ditabur
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng ayam
Bahan-bahan B (Tumis):
2 batang serai – diketuk
2 tangkai daun kari
1 labu bawang besar – dihiris
Minyak untuk menumis
Bahan-bahan C (dikisar halus):
2 senduk nasi cabai kering
2 labu bawang besar saiz sederhana
3 ulas bawang putih
1 inci halia (saiz ibu jari)
Bahan-bahan D (Perapan Ayam):
1 sudu kecil garam halus
Serbuk kunyit secukupnya
1 sudu besar serbuk Cukup Rasa Maggi
Persediaannya:
1. Ayam diperap bersama serbuk kunyit, garam, dan serbuk Cukup Rasa Maggi selama 30 minit. Kalau boleh perap semalaman di bahagian sejuk beku lagi bagus. Bila nak goreng keluarkan dan nyakbekukan dulu.
2. Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Goreng ayam ¾ masak dan toskan.
Cara-cara Memasak:
1. Ambil minyak gorengan ayam secukupnya untuk menumis. Tumis bahan B; serai, hirisan bawang besar, dan daun kari sehingga layu dan naik bau.
2. Kemudian masukkan bahan-bahan C yang telah dikisar halus, kacau rata, dan dimasak sehingga terbit minyak (cabai garing).
3. Masukkan sos tiram dan kacau lagi. Masukkan sedikit air (bergantung kepada banyaknya kuah yang dikehendaki), gula, dan garam secukupnya. Masak sehingga kuah mendidih.
4. Kemudian masukkan ayam gorengan tadi. Tuang kicap lemak manis ENAQ secukupnya, serbuk jintan manis, jintan putih,serbuk cili, dan kacau rata. Biar ia mereneh di atas dapur sehingga ayam masak.
5. Sebelum tutup api, masukkan potongan bawang besar, buah tomato, cili hijau dan madu. Kacau rata sehingga bawang besar layu sedikit, kemudian bolehlah ditutup api. Taburkan daun kari.
6. Sedia untuk dihidangkan.
1 labu bawang besar – dipotong bulat
1 biji tomato saiz besar - dipotong 4
2 biji cili hijau - dihiris serong
1 sudu besar madu (opsyen)
1 tangkai daun kari - untuk ditabur
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng ayam
Bahan-bahan B (Tumis):
2 batang serai – diketuk
2 tangkai daun kari
1 labu bawang besar – dihiris
Minyak untuk menumis
Bahan-bahan C (dikisar halus):
2 senduk nasi cabai kering
2 labu bawang besar saiz sederhana
3 ulas bawang putih
1 inci halia (saiz ibu jari)
Bahan-bahan D (Perapan Ayam):
1 sudu kecil garam halus
Serbuk kunyit secukupnya
1 sudu besar serbuk Cukup Rasa Maggi
Persediaannya:
1. Ayam diperap bersama serbuk kunyit, garam, dan serbuk Cukup Rasa Maggi selama 30 minit. Kalau boleh perap semalaman di bahagian sejuk beku lagi bagus. Bila nak goreng keluarkan dan nyakbekukan dulu.
2. Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Goreng ayam ¾ masak dan toskan.
Cara-cara Memasak:
1. Ambil minyak gorengan ayam secukupnya untuk menumis. Tumis bahan B; serai, hirisan bawang besar, dan daun kari sehingga layu dan naik bau.
2. Kemudian masukkan bahan-bahan C yang telah dikisar halus, kacau rata, dan dimasak sehingga terbit minyak (cabai garing).
3. Masukkan sos tiram dan kacau lagi. Masukkan sedikit air (bergantung kepada banyaknya kuah yang dikehendaki), gula, dan garam secukupnya. Masak sehingga kuah mendidih.
4. Kemudian masukkan ayam gorengan tadi. Tuang kicap lemak manis ENAQ secukupnya, serbuk jintan manis, jintan putih,serbuk cili, dan kacau rata. Biar ia mereneh di atas dapur sehingga ayam masak.
5. Sebelum tutup api, masukkan potongan bawang besar, buah tomato, cili hijau dan madu. Kacau rata sehingga bawang besar layu sedikit, kemudian bolehlah ditutup api. Taburkan daun kari.
6. Sedia untuk dihidangkan.
Ulasan