Langkau ke kandungan utama

RENDANG AYAM TUMIS BONDA

Assalamualaikum dan Selamat Menjamu Selera


Menu tengah hari ini special request daripada hasben dan anak-anak. Sebenarnya ada dua opsyen untuk menu tengha hari ini, sama ada ayam masak merah ataupun rendang ayam. Kalau ikutkan anak-anak dua-dua menu mereka gemar. Tapi kalau ikutkan Encik Hasben, lebih prefer Rendang Ayam. Kalau ayam masak merah, penyediaan bahan-bahannya agak ringkas jika dibandingkan dengan rendang.



Rendang Ayam Tumis Bonda ini adalah olahan Kak Noor berpandukan koleksi rendang yang sedia ada. Just tokok tambah bahan-bahan untuk menghasilkan menu rendang yang menepati citarasa keluarga. 




Rendang ini tidak menggunakan cili kering ye; cuma gunakan cili hijau, cili merah, dan cili padi sahaja. Untuk menaikkan aroma rendang ayam ini, Kak Noor tambah rempah-rempahan. Ternyata rasanya memang marvellous.

Kalau nak tahu sedap atau tidak dan ingin merasanya sendiri, cubalah masak berpandukan resepi di bawah.

Bahan-bahannya:
2 ekor ayam organik – dipotong ikut suka
3 batang serai – dititik
2 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
2 cawan santan sawit KHALIS + 1 ½ cawan air
100 gram kerisik
Beberapa helai daun limau purut – dibuang urat tengahnya
3 helai daun kunyit – dipotong halus
2 – 3 keping asam gelugor
2 sudu besar gula merah
Gula putih dan garam secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis

Bahan-bahan kisar A:
8 biji cili hijau – dibuang biji
6 biji cili merah – dibuang biji
8 biji cili padi

Bahan-bahan kisar B:
3 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
20 gram kunyit hidup
10 gram halia
20 gram lengkuas

Bahan-bahan C (dibancuh menjadi pes):
2 sudu besar rempah daging
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu besar rempah 5 spices
Sedikit air

Cara-caranya:

1. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis serai, kulit kayu manis, dan bunga lawang. Bila naik bau masukkan bahan A. Kacau seketika dan masukkan bahan B, diikuti dengan bahan C. Masak sehingga naik bau dan terbit minyak. 

2. Masukkan ayam dan kaupbalikkan sehingga bercampur dengan bahan-bahan tumisan tadi. Biarkan seketika mereneh di atas dapur dengan api perlahan selama 10 minit. 

3. Kemudian masukkan santan bersama 1 ½ cawan air dan kacau rata. Masukkan kerisik, gula merah, gula putih, garam, asam gelugor, daun kunyit, dan daun limau purut. 

4. Biarkan ayam mereneh di atas dapur dengan api sederhana. Selepas ayam masak dan kuah sedikit pekat, barulah ditutup api.

Nota:
Bagi sesiapa yang berminat untuk berkongsi resepi ini dan mengeposkannya di mana-mana blog atau FB, sila beri kredit kepada Sajian Dapur Bonda dan catatkan link resepi ini. Terima kasih.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...

Rendang Pedas Ayam, 8 minit dengan Periuk Noxxa

Assalamualaikum. Hari ini Kak Noor ingin kongsi satu lagi resepi yang dimasak menggunakan Periuk Tekanan Elektrik Berbilang Fungsi Noxxa atau mudah disebut Pressure Cooker Noxxa. Sejak ada periuk ajaib ini, teruja pula nak bereksperimen memasaknya dengannya. Memang mudah dan menjimatkan masa. Apa yang penting kita mesti tahu fungsi butang pada panel kawalan periuk tersebut dan cara settingnya.  Kalau dulu kita memasak rendang di dalam kuali dan mengambil masa agak lama untuk ayam empuk, tetapi sekarang dengan menggunakan periuk ajaib ini hanya mengambil masa 8 minit untuk ayam empuk.  Tidak sampai 1 jam telah boleh dihidangkan. Resepi yang ingin Kak Noor ketengahkan ialah Rendang Pedas Ayam.  Resepinya sama sahaja seperti resepi yang pernah Kak Noor kongsikan sebelum ini. Tetapi kali ini ada sesetengah bahan itu diberikan dalam sukatan gram bagi memudahkan rakan-rakan mengikut resepi ini dengan tepat.  Bahan-bahannya: 1.5 kg. daging ayam 1/2 k...