Bahan-bahan A:
½ kg. ayam
2 batang serai – dititik
2 sudu besar besar sos Thai
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos sotong/ikan
2 sudu besar gula perang
2 cawan air
2 biji bawang besar – dipotong gegelang
Beberapa helai daun limau purut
Gula putih (tambahan kepada gula perang) dan garam secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis
Bahan-bahan B (dikisar lumat):
3 senduk nasi cili kering yang telah dikisar – guna cili kering
kerinting yang tidak pedas
2 biji bawang besar saiz sederhana
5 ulas bawang putih
Air secukupnya
Cara-cara Memasak:
1. Setelah dibasuh bersih, ayam digaramkunyitkan dan digoreng ½ masak. Ketepikan.
2. Panaskan minyak secukupnya di dalam periuk (guna minyak gorengan ayam tadi). Masukkan serai dan tumis sehingga naik bau.
3. Kemudian masukkan bahan-bahan B dan kacau rata. Tutup periuk dan gunakan api sederhana dan masak sehingga terbit minyak/cili garing.
4. Buka tudung periuk. Kacau dan masukkan 2 cawan air. Kacau lagi dan masukkan sos thai, sos tiram, sos sotong/ikan, kicap manis. Perasakan dengan gula perang, gula putih, dan garam secukup rasa. Kacau dan biarkan kuah sambal mendidih seketika.
5. Selepas kuah sambal mendidih, bolehlah dimasukkan ayam goreng tadi bersama daun limau purut dan kacau rata. Gunakan api sederhana dan biarkan kuah mereneh di atas dapur sehingga ayam masak dan kuah menjadi pekat.
6. Setelah ayam masak, masukkan bawang besar yang dipotong gegelang tadi. Kaupbalikkan ayam bolehlah ditutup api.