Langkau ke kandungan utama

Ayam Sambal Ala Thai, menu tengah hari di hujung minggu.




Bahan-bahan A:
½ kg. ayam
2 batang serai – dititik
2 sudu besar besar sos Thai
2 sudu  besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos sotong/ikan
2 sudu besar gula perang
2  cawan air
2 biji bawang besar – dipotong gegelang
Beberapa helai daun limau purut
Gula putih (tambahan kepada gula perang) dan garam secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis

Bahan-bahan B (dikisar lumat):
3 senduk nasi cili kering yang telah dikisar – guna cili kering kerinting yang tidak pedas
2 biji bawang besar saiz sederhana
5 ulas bawang putih
Air secukupnya

Cara-cara Memasak:

1. Setelah dibasuh bersih, ayam digaramkunyitkan dan digoreng ½ masak. Ketepikan.
2. Panaskan minyak secukupnya di dalam periuk (guna minyak gorengan ayam tadi). Masukkan serai dan tumis sehingga naik bau.
3. Kemudian masukkan bahan-bahan B dan kacau rata. Tutup periuk dan gunakan api sederhana dan masak sehingga terbit minyak/cili garing.
4. Buka tudung periuk. Kacau dan masukkan 2 cawan air. Kacau lagi dan masukkan sos thai, sos tiram, sos sotong/ikan, kicap manis. Perasakan dengan gula perang, gula putih, dan garam secukup rasa. Kacau dan biarkan kuah sambal mendidih seketika. 
5. Selepas kuah sambal mendidih, bolehlah dimasukkan ayam goreng tadi bersama daun limau purut dan kacau rata. Gunakan api sederhana dan biarkan kuah mereneh di atas dapur sehingga ayam masak dan kuah menjadi pekat.
6. Setelah ayam masak, masukkan bawang besar yang dipotong gegelang tadi. Kaupbalikkan ayam bolehlah ditutup api.

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.