Langkau ke kandungan utama

Kek Marble Butter Cheese, lebih extra rasa coklat dan moist

Assalamualaikum.



Malam ini berkesempatan buat Kek Marble Butter Cheese untuk kudapan keluarga. Dah agak lama cream cheese berada dalam peti ais tu, tak terusik. Beli cream cheese hari itu pun sebab nak buat kek cream cheese.




Teruja sangat tengok kek cream cheese yang dipos oleh kekawan kita dalam FB. Tetapi dari sehari ke sehari asyik tak jadi. Itulah, walaupun semangat berkobar-kobar nak buat kek ini tetapi bila kepenatan mengatasi semangat, terpaksalah ditangguh dulu.


Resepi ini Kak Noor dapat semasa blogwalking di Dapur Fiza's Cooking. Jenama cheese yang digunakan oleh Fiza sama dengan apa yang Kak Noor telah beli tempoh hari. Mudahlah bagi Kak Noor untuk ikut resepi ini.

Adunan yang dilorekkan dengan chopstick sebelum dimasukkan ke dalam oven.
Tetapi ada sedikit olahan pada resepi asal Fiza's Cooking ini. Kak Noor olah mengikut kesesuaian dan mudah untuk difahami oleh Kak Noor. Ada beberapa bahan yang telah ditokok tambah. Contohnya, selain menggunakan serbuk koko, Kak Noor tambang perisi coklat bagi membangkitkan rasa extra koko pada kek ini. Cream cheese pula Kak Noor lebihkan kepada 250 gram supaya lebih rasa cheese (resepi asal hanya guna 200 gram sahaja). Susu cair pula Kak Noor lebihkan kepada 120ml supaya kek lebih moist.

Antara bahan-bahan yang digunakan
Bahan A:
150gm butter
250gm cream cheese (jenama Tatura)
200gm gula kastor
4 biji telur ayam - Gred A
1sudu teh esen vanilla
1 sudu teh perisa coklat
120ml susu cair
3 sudu besar serbuk koko

Bahan B (diayak bersama):
250gm tepung gandum - Kak Noor guna jenama Cap Bunga Raya MFM
1sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
4 sudu besar serbuk susu tepung

Cara Membuatnya:

1. Masukkan gula kastor, butter dan cheese dalam bekas mixer. Pukul hingga kembang. 
2. Masukkan telur satu persatu dan putar lagi. 
3. Selepas cukup kembang, masukkan pula Bahan B berselang seli dengan susu cair. Putar lagi sambil memasukkan esen vanilla. 
4. Selepas siap, bahagikan kepada dua bahagian iaitu satu adunan asal dan satu lagi di campur dengan serbuk koko dan pes coklat. 5. Sediakan loyang bersaiz 8'. Lapik dengan baking paper yang disapu dengan majerin. 
6. Sendukkan adunan berselang seli hingga habis dan hentak sedikit loyang supaya adunan sekata. 
7. Bakar pada suhu 160'c selama 40 - 45 minit atau sehingga masak.

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.