Iklan Nuffnang

4 Oktober 2014

CORETAN DI HARI RAYA AIDIL ADHA 1435 HIJRAH, BERAYA DI KUALA LUMPUR

Assalamualaikum semua.  

Dengan ingatan tulus ikhlas, terlebih dahulu Kak Noor menyusun sepuluh jari memohon ampun dan maaf, seandainya ada terkasar bahasa, tersinggung perasaan sepanjang Kak Noor berbicara di Sajian Dapur Bonda ini.  Semoga kita senantiasa dalam ampunan dan lindungan Allah.

Selamat Hari Raya 
AIDIL ADHA

Saat berderai jatuh
Titisan air mata suci IBRAHIM,
Melihatkan keteguhan iman anaknya ISMAIL,
Di kala itulah bermulanya sejarah agung
Erti sebuah PENGORBANAN


Hari Raya Adil Adha tahun ini Kak Noor dan famili beraya di Kuala Lumpur sahaja.  Pagi-pagi lagi anak perempuan yang bongsu, Asilah telah bersuara `Bosanlah ibu raya di sini.  Raya di rumah Acu best, ramai dan meriah. Ada Acu, Mak Tok, Acik, Shakirin, Darwisya, Damia, dan Aiman.  Acu adalah panggilan kepada bapa saudaranya iaitu adik lelaki bongsu Kak Noor yang tinggal di Bukit Mertajam.  Setiap kali kalau `balik kampung' di rumah Acu inilah yang Kak Noor tuju. Lagipun bonda pun tinggal dengan adik lelaki. 

Sebenarnya Kak Noor pun 50/50 nak balik ke tak balik.  Anak lelaki Kak Noor yang belajar di Dungun tak balik, sebab katanya sekejap sahaja cuti.  Lagipun banyak assignment, dan minggu hadapan study week, dah dekat nak final exam.  Okaylah Kak Noor accepted the reason.  Dulu kakaknya pun macam tu juga, tak balik raya haji sebab hampir exam. Tambahan pula sabtu minggu lalu anak lelaki yang nombor 4 itu kemalangan.  Baru keluar wad hari Isnin lalu dan masih dalam tempoh rawatan dan pemulihan.

Kasihan Asilah.  Sejak dua minggu yang lalu asyik bertanya, `Ibu balik tak raya.  Asilah doakan minta-mintalah ibu jadi balik raya. Raya rumah Acu seronok. Nak raya ngan Mak Tok dan Acu'. Budak-budakkan... dia rasa sunyilah tu.  Tak ada teman untuk bermain.  Kakak dan abang telah besar, masing-masing dengan haluan mereka.  Bila sesekali berkumpul dengan sepupu-sepupunya Asilah happy sangat. Bila tiba detik berpisah, mulalah sedih dan termenung sampai seminggu. Kadang-kadang menangis teringat Mak Tok dan sepupu-sepupunya.

Raya di KL ni, duduk rumah ajelah.  Makan-makan dan nonton rancangan TV. Macam Kak Noor taklah bosan sangat. Banyak lagi kerja yang masih berlegar dalam kepala ini yang perlu disiapkan. Salah satunya menyiapkan coretan ini.  Just nak share untuk hari raya ini Kak Noor masak lontong dan kuah kacang, dan untuk pemanis mulut pula, Kek Buah.  Dah berpuluh tahun Kak Noor tak pernah masak kek buah.  Kek Buah, one of my favourite! Selalunya beli saja bila teringin nak makan.  Since dah ada stok fruits Mix (brand nona), teruja pula nak mencubanya. 

Akhirnya terhasilnya kek buah.  Tidaklah sempurna kejadiannya, maklumlah 10 tahun sekali buat.  Mesti bereksperimen selalu, baru dapat hasil yang terbaik. Sampai di sini sahaja catatan Kak Noor.  Nak rehatkan diri sebab semalam `berperang' sehari di dapur menyiapkan juadah untuk hari ini.

Jumpa lagi di N3 yang lain.  Wassalam.
Catat Ulasan

Nuffnang