Lemak, manis, dingin, hmmmm.... sedapnya Aiskrim. Bukan saja kanak-kanak, orang yang dah berusia macam Kak Noor ni pun masih minat nak makan aiskrim.
Bila cerita pasal aiskrim, terimbau kembali zaman kanak-kanak dulu. Kebiasaanya bila apek aiskrim lalu, menggoyang loceng `ting,ting,ting', terus Kak Noor meluru turun tangga menjerit `aiskrim, aiskrim... tunggu!' Bila apek aiskrim berhenti, ramailah kanak-kanak seangkatan dengan Kak Noor turut berkerumun di sekeliling basikal roda tiga apek aiskrim. Tidak menang tangan apek melayan tetamu-tetamu kecil ini. Jenama aiskrim yang famous pada masa itu ialah Walls dan Magnolia.
Gambar hiasan: Lebih kurang beginilah basikal roda tiga yang digunakan oleh apek aiskrim (tidak termasuk orangnye ok!) |
Kebiasaannya Kak Noor beli aiskrim kon atau aiskrim potong aje... (seperti gambar di bawah). Itulah saja yang termampu dibeli, baki dari duit saku sekolah yang tidak dibelanjakan. Ada perisa durian, jagung, vanilla, coklat, dan strawberry. Seingat Kak Noor harganya mungkin sekitar 5 sen - 10 sen. Dah ingat-ingat lupa. Mana taknye... nostalgia 40 tahun lalu, slow sikit flash back nye..
Inilah aiskrim potong yang dijual suatu ketika dahulu. Di tengah-tengahnya aiskrim, dan dikapit oleh wafer atas dan bawah. Sekarang ini dah jarang jumpa style macam ni. Kalau yang adapun dikapit oleh roti.
Gambar di atas pula ialah aiskrim kon. Sejak dari dahulu sehingga sekarang, `wajah'nya masih tak berubah; tetap maintain.. gitu! Tetapi sekarang ini kita boleh pilih sama ada nak wafer cone seperti gambar di atas ataupun wafer cone yang mahal sedikit seperti yang digunakan untuk aiskrim Cornetto.
Gambar diambil dari http://myworldbylina.blogspot.com |
Selain aiskrim potong dan aiskrim kon, Kak Noor suka beli aiskrim ini juga. Aiskrim ni namanya aiskrim potong jugak. Perisa yang paling Kak Noor suka dari dulu dan selama-selamanya ialah perisa read bean dan pulut hitam. Kalau nak beli satu atau dua batang aje... memanglah tak berbaloi sebab seisi keluarga suka sangat aiskrim potong ini.
Ada yang telah dipaket siap dalam kotak; satu kotak ada 6 batang aiskrim. Berbagai-bagai jenama yang ada sekarang seperti king's dan sinwah. Ada juga yang tidak berjenama dan dijual secara loose. So kita boleh ambil berapa batang yang kita hendak; satu dozen, dua dozen.... `tepuk dada, tanyalah selera'. Letak dalam freezer, bila lepas makan nasi atau teringin nak makan benda-benda manis, bolehlah ambil aiskrim potong tu sebagai dessert.
Aha! di bawah ini pula aiskrim jenama sendiri. Hanya diproses di rumah dan tak perlu beli kat kedai. Tapi bukanlah Kak Noor yang membuatnya, tapi anak dara Kak Noor yang empunya idea. Pulang dari kerja hari itu, tengok ada aiskrim dalam freezer. Ada perasa strawberry, coklat dan vanilla. Sedap dan enak juga... oklah... tetapi tidaklah setanding dengan aiskrim Baskin Robbins yang mahal tu! Sempat juga tanyakan siapa yang buat aiskrim ni! Katanya, kakaklah. Tanya pula Kak Noor, kat mana ambil resepi. Dia kata ibulah yang beri kat dia hari tu. Kak Noor sendiri pun dah lupa siapa yang empunya resepi aiskrim ini. Apapun kalau sesiapa yang membaca N3 aiskrim ini dan resepinya bersamaan dengan N3 ini, Kak Noor mohon maaf kerana tak dapat nak beri link yang empunya resepi, dan mohon dihalalkan ye!
Inilah aiskrim yang dibuat sendiri. Mula-mula buat basenya iaitu rasa vanilla, kemudian bahagikan adunan dan letak perasa apa yang kita suka.
Inilah bahan-bahan yang digunakan. Semua rumah mesti ada bahan-bahan inikan! So... apalagi, jom kita buat aiskrim sendiri. Mudah aje. Lagipun bahan-bahannya pun mudah didapati. Bila dah cuba buat sekali, nak buat berkali-kali.
Bahan-bahannya:
1/2 tin susu cair
*1/2 tin santan - guna sukatan tin yang sama (Kak Noor guna santan sawit KHALIS)
1/2 tin susu pekat
1 biji telur
1 sudu besar ovalette yang halal
1 sudu kecil esen vanilla
*(Kalau tak mahu guna santan, gunakan 1 tin susu cair)
*(Kalau tak mahu guna santan, gunakan 1 tin susu cair)
Untuk Perasa:
Koko
Milo
Strawberry
Hiasan:
Chocolate rice
Chocolate cips
Chocolate bar
Kismis
Hiasan:
Chocolate rice
Chocolate cips
Chocolate bar
Kismis
Cara Membuatnya:
1. Menggunakan pengadun elektrik, adun kesemua bahan pada kelajuan sederhana selama 20 - 30 minit sehingga tekstur pekat dan likat (ala cream).
2. Masukkan adunan dalam freezer sekejap (lebih kurang 10 minit). Kemudian keluarkan adunan dari feezer dan pukul/whisk adunan ini dengan pengadun elektrik dengan kelajuan tinggi sehingga adunan ini terbentuk pekat dan gebu seperti ais krim.
3. Kemudian asing-asingkanlah kalau nak buat pelbagai perisa. Base asal adalah vanilla. Boleh letak coklat + milo, perasa strawberry, perasa jagung, dan perasa-perasa lain yang digemari.
4. Hiaskan mengikut kreativiti sendiri. Boleh letak coklat rice, chocolate cip, kismis ataupun coklat bar.
Ulasan