Langkau ke kandungan utama

ISTIMEWA UNTUK PEMINAT-PEMINAT POKOK BUNGA KRISTAL

Assalamualaikum dan Selamat Malam Semua.

Malam ini Kak Noor gagahi juga untuk update blog SDB.  Sebenarnya mata dah mengantuk tetapi demi mengingati janji Kak Noor kepada rakan sepejabat petang tadi, maka digagahi juga jari jemari ini menekan aksara.  Bukan resepi yang hendak di update, tetapi sesuatu yang agak istimewa untuk pengunjung-pengunjung blog SDB, iaitu trend gubahan masa kini; pokok bunga kristal.  Cantik dijadikan hiasan di dalam rumah mahupun di pejabat.




Mungkin telah jemu dengan resepi dan gambar masakan, apa kata kita ubah selera dengan menatap  gubahan pokok bunga kristal `handmade' hasil kreativiti rakan sepejabat yang bernama Shikin. Beliau adalah seorang  wanita yang mempunyai citarasa yang `super' dan kreatif bila menghasilkan sesuatu. Dengan melihat sesuatu barangan itu, beliau  akan dapat mempelajarinya dan membuatnya dalam waktu yang singkat.  Mahir  menjahit baju kurung, tudung, dan manik.  Jahitannya memang diiktiraf melampaui piawaian.  Ini diakui oleh pelanggan-pelanggan setia yang menempah baju daripadanya (termasuklah diri Kak Noor).  Akhir-akhir ini kreativiti dan minatnya beralih kepada gubahan pokok bunga kristal pula.  Menurutnya banyak yang telah terjual dan semua gubahan tersebut adalah hasil daripada kreativitinya dan sama sekali tidak menciplak idea orang lain.

Memandangkan buat masa ini beliau tidak mempunyai blog untuk diketengahkan hasil kreativitinya, maka Kak Noor cuba mempromosi pokok bunga kristal yang telah digubah oleh saudari Shikin.  Di bawah ini adalah gambar-gambar yang sempat diambil semasa di pejabat tadi.  Tapi... pokok-pokok bunga kristal berkenaan telah ada tuannya.  Cuma dipaparkan sebagai contoh sekiranya ada tempahan.  Harganya antara RM35 hingga RM50 sahaja; bergantung kepada banyaknya bunga dan daun yang digunakan.

Inilah gubahan pokok bunga kristal `handmade' hasil daripada kreativiti Saudari Shikin.  Cantik dan kemaskan!  Inilah adalah antara gubahan yang sempat diambil gambarnya.

K001 - Ini harganya RM35 aje..


K002 - RM35.00

K003 - RM50.00 sebab pokoknya rendang; bunga dan daun banyak

K004 - RM50.00 juga


K005 - RM35.00
K006 - RM35.00

Kalau ada gubahan baharu, Kak Noor akan update kan gambarnya ye!  Kalau sesiapa berminat untuk menempah, bolehlah tinggalkan komen ataupun roger terus Shikin's Crystal di 0192732501.

Ulasan

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata…
assalamualaikum..
cantiknya kak... kreatif org yg menggubahnya..
Orang yang mengubahnya juga secantik bunga kristal itu.
rider862 berkata…
Area muar ad??

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.