Langkau ke kandungan utama

Puding Roti Jagung Ekspres



Assalamualaikum.

Inilah puding roti jagung yang boleh disediakan dalam tempoh yang singkat. Cepat dan mudah.

Bahan-bahan A: 
25 gram agar-agar strip – Kak Noor guna jenama layang-layang
700 ml air (untuk memasak agar-agar)
2 cawan gula putih
2 sudu besar gula perang

Bahan-bahan B: (Disatukan dan diblender)
1 tin jagung manis ala krim – apa-apa jenama pun boleh
1 tin susu sejat
1/4 cawan air
3 keping roti putih gardenia
1 biji telur
1 sudu esen vanilla
2 sudu besar tepung kastard

Penyediaannya: 
1. Rendam agar-agar di dalam air selama lebih kurang 10 minit (supaya agar-agar lembut). Kemudian dibasuh dan ditos. Ketepikan.
2. Roti gardenia dicarik-carikkan dan direndam di dalam susu sejat sehingga lembut.
3. Satukan bahan-bahan B di dalam blender dan kisar semua bahan sehingga lumat dan sebati.




Cara-cara Memasaknya:
1. Masukkan 700 ml air dan agar-agar di dalam periuk. Masak sehingga agar-agar larut.
2. Selepas itu masukkan gula putih dan gula perang. Masak sehingga larut.
3. Perlahankan api (nyalaan sederhana). Masukkan bahan-bahan B yang telah diblender tadi dan kacau dengan menggunakan senduk kayu. Kacau selalu sehingga adunan bertukar menjadi pekat sedikit (lebih kurang 15 – 20 minit)
4. Tutup api. Angkat adunan dan masukkan ke dalam acuan pilihan anda. Biarkan seketika di luar sehingga agak suam. Kemudian baru dimasukkan di dalam peti ais. Untuk mendapatkan hasil yang memuaskan, biarkan ia betul-betul sejuk di dalam peti ais. Lebih elok kalau sediakan pada waktu malam, dan simpan di dalam peti ais semalaman. Esok baru dipotong dan dihidangkan.

Selamat mencuba.



Ulasan

adda syuhada berkata…
Mintak copy resepi yer...
Dipersilakan. Namapun resepi untuk dikongsi bersama.
MaDiHaA a.k.a Ratna berkata…
saya pun nak simpan resepi ni..
bila berkesempatan nnt boleh dicuba..
t.kasih kak noor...
Unknown berkata…
Sy selalu cari resepi kuih..dpt juga yg mudah..thanks kak noor

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.