Langkau ke kandungan utama

Ayam Koktel Masak Sos




Menu ayam koktel masak sos ini adalah faveret anak-anak Kak Noor.  Kalau tak dimakan bersama nasi, mereka akan meratahnya sahaja. Masaknya pun agak simple, dan tidak memerlukan bahan yang banyak.  Cuma anda perlu menggunakan pelbagai sos untuk menyediakan menu ini. Namanya pun masak sos kan!



Ayam koktel yang digoreng 3/4 masak.

Kak Noor menggunakan ayam koktel jenama Farm Best yang boleh dibeli di pasar raya, bungkusan 1 kg.  Tetapi untuk hidangan ini, Kak Noor guna 500 gram sahaja koktel ayam.  Koktel ayam ini boleh digoreng dengan minyak atau boleh dipanggang di dalam oven sehingga 3/4 masak.

Jom kita tengok resepinya.

Bahan-bahannya:
500 gram koktel ayam - digoreng atau dipanggang 3/4 masak
1/2 biji cili benggala hijau - dipotong dadu
1/2 biji cili benggala merah - dipotong dadu
1/2 biji lobak merah - dipotong bulat
1 biji bawang besar - dibelah empat dan dileraikan kelopaknya
3 ulas bawang putih - dihiris
2 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 sudu  besar sos tomato
1 sudu besar sos cili hijau Thai
1 sudu kecil sos ikan
2 sudu besar gula perang
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Air secukupnya

Cara penyediaannya:
1.  Goreng atau panggang ayam koktel sehingga separuh masak.  Ketepikan.
2.  Panaskan minyak di dalam kuali.  Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.  Kemudian masukkan cili kisar dan tumis sehingga cili garing/terbit minyak. Tuangkan sedikit air dan kacau.
3.   Masukkan semua sos, gula perang, dan garam.  Kacau rata.  Sekiranya kuah pekat sangat, bolehlah ditambah air lagi. Kepekatan kuah mestilah agak sederhana, tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat.
4.  Kemudian masukkan ayam koktel.  Perlahankan api dan biarkan kuah  mereneh di atas dapur sehingga ayam koktel masak.
5.  Akhir sekali masukkan cili benggala bersama lobak merah.  Gaul rata dan kemudian tutup api.
6.  Boleh dimakan bersama nasi atau roti, dan diratah begitu sahaja.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlu...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...