Langkau ke kandungan utama

CAPATI TWISTER


Sumbangan resepi oleh: Anakanda Feefa

Resepi capati twister ini adalah ciptaan anakanda sulung Kak Noor yang sekarang ini sedang menjalani latihan praktikal di MARDI dan tinggal di Serdang.  Minggu lalu dia pulang ke rumah untuk menyambut puasa bersama keluarga.  Anakanda Kak Noor sorang ni memang pandai mencipta makanan-makanan seperti ini.  Kena dengan selera dia dan adik-beradik yang lain.  Cuma Kak Noor yang malas menyediakan makanan seperti ini.  Maklumlah usia pun dah nak mencecah separuh abad, tak berapa berselera sangat dengan menu seperti ini.   Kalau nak tengok dia rajin ke dapur, belilah bahan siap-siap dan simpan dalam peti sejuk.  Pandailah dia `kerja'kan nanti.

Ok jom kita tengok bahan-bahan yang anakanda Kak Noor gunakan:

Bahan-bahannya:
6 keping roti capati instant perasa garlic (terdapat berbagai-bagai jenama di pasar raya)
Salad
Parutan keju jenama Cheddar (Cheddar cheese shredded)
Sos cili
Sos Salad Thousand Island – (Kak Noor guna jenama Lady Choice)

Bahan-bahan untuk inti: (Banyaknya kuantiti setiap bahan yang digunakan bergantung kepada citarasa masing-masing)
Sosej – digoreng dan dipotong bulat atau dadu
Nugget ayam – digoreng dan dipotong dadu
Crab filamen stick – digoreng dan dipotong ikut suka
Buah tomato – dipotong dadu
Mayonis
Lada hitam kasar
(Semua bahan-bahan inti di atas disatukan di dalam bekas dan digaul rata)

Penyediaannya:
1. Bakar capati di atas frying pan tanpa minyak atau di atas kuali leper. Bakar kedua-dua belah, tetapi jangan sampai garing. Ketepikan.
2. Kemudian susun beberapa daun salad di atas capati tadi.
3. Selepas itu letakkan inti. Taburkan parutan keju, diikuti dengan sos thousand island dan sos cili. Tutup dengan daun salad semula dan kemudian gulung roti dengan kemas supaya gulungan tidak tanggal.
4. Capati twister ini boleh dipotong kepada tiga bahagian sekiranya suka, ataupun dihidangkan terus tanpa memotongnya.

Selamat mencuba...

Ulasan

Pen Biru berkata…
kak noor..dlm twister ni kalau letak cheese cheezy wedges lagi sedap.kalau nak boleh bgtau sy.sbb sy mmg jual cheese tu
Kak Noor berkata…
Kak Noor pernah rasa cheese cheezy wedges ini. Anak Kak Noor pernah beli dalam bentuk serbuk kemudian dibancuh. Memang sedap!

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...

Rendang Pedas Ayam, 8 minit dengan Periuk Noxxa

Assalamualaikum. Hari ini Kak Noor ingin kongsi satu lagi resepi yang dimasak menggunakan Periuk Tekanan Elektrik Berbilang Fungsi Noxxa atau mudah disebut Pressure Cooker Noxxa. Sejak ada periuk ajaib ini, teruja pula nak bereksperimen memasaknya dengannya. Memang mudah dan menjimatkan masa. Apa yang penting kita mesti tahu fungsi butang pada panel kawalan periuk tersebut dan cara settingnya.  Kalau dulu kita memasak rendang di dalam kuali dan mengambil masa agak lama untuk ayam empuk, tetapi sekarang dengan menggunakan periuk ajaib ini hanya mengambil masa 8 minit untuk ayam empuk.  Tidak sampai 1 jam telah boleh dihidangkan. Resepi yang ingin Kak Noor ketengahkan ialah Rendang Pedas Ayam.  Resepinya sama sahaja seperti resepi yang pernah Kak Noor kongsikan sebelum ini. Tetapi kali ini ada sesetengah bahan itu diberikan dalam sukatan gram bagi memudahkan rakan-rakan mengikut resepi ini dengan tepat.  Bahan-bahannya: 1.5 kg. daging ayam 1/2 k...