Iklan Nuffnang

Iklan Nuffnang

19 Mei 2016

Menu Ala Thai: Sambal Udang Thai

Selamat Malam dan Assalammualaikum Semua Rakan yang Budiman.

Resepi untuk menu ini telah Kak Noor ketengahkan dalam page FB Sajian Dapur Bonda pada 6 Mei 2016. Kira dah basi jugalah menu ini sebab lewat dikongsi dalam blog Sajian Dapur Bonda.





Terliur tak tengok gambar udang dok berenang di dalam kuali tu.  Mesti terasa nak makan nasi pula malam-malam ni kan. Hm... sebenarnya resepi ini Kak Noor pakai campak-campak aje, tiada garis panduan tertentu atau skodeng kat mana-mana FB atau Blog. Dah selalu sangat masak sambal tumis udang orang Melayu. So nak beri kelainan sedikit kepada menu sambal tumis udang ini. Resepi ini adalah inspirasi sendiri berdasarkan pemerhatian dan pengalaman menikmati masakan ala-ala Thai di restoran atau kedai makan yang menyediakan masakan Thai. Kita namakannya Sambal Udang Thai. 




Sambal Udang Thai ini tak nyempat dihidangkan dalam pinggan yang mahal dan unik tu... tak sempat nak cari. Jurufoto pula tak sempat-sempat nak snap foto.  Hentam ajelah Labu... Mahu juri sebulat suara memberi markah '0' dari segi presentation ni kalau bertanding; no creativity in presentation at all.  Tetapi apa salahnya sekali sekala terus snap foto dalam kuali. Inilah gambar masakan yang kreatif dan unik.  Setidak-tidaknya orang tahu kita masak di dalam kuali, dan bukan periuk.  Selepas masak, baru dipindahkan ke dalam periuk. Bontot periuk pun bersih, tak hitam, dan tak yah teruk-teruk nak disental dengan dawai gosok periuk. Lagipun dari pengalaman memasak, lauk yang kita masak di dalam kuali lebih sedap rasanya.  





Ok, tak nak merapu dah malam-malam ni. Dah kul 12.00 tengah malam ni, time to tarik selimut.  Jom kita skodeng resepi kat bawah. Rasa macam ala-ala Thai tak?  Kalau tak sepenuh Thai pun, mungkin gabungan citarasa Melayu dan Thai. 


RESEPI SAMBAL UDANG THAI
Inspirasi Oleh: Kak Noor @sajiandapurbonda

Bahan-bahannya:
1/2 kilo udang putih saiz besar - dipotong kepala dan ekor sahaja
1 biji bawang besar - dihiris gegelang
3 senduk cili kisar (ukuran senduk nasi biasa)
2 sudu besar kicap lemak manis ENAQ
1 sudu besar sos ikan
3 - 4 helai daun limau purut
1/ 4 cawan susu segar
1 sudu kecil perencah cukup rasa Maggi
Garam dan gula secukup rasa.
Minyak untuk menumis.

Bahan-bahan Tumis:
2 biji bawang besar - dicincang kasar
3 ulas bawamg putih -dicincang kasar
1 batang serai - dititik

Cara-caranya:
1. Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Tumis bahan-bahan tumis di atas tadi.
2. Selepas bawang layu, masukkan cili kering kisar. Kacau rata dan masak sehingga terbit minyak (cili garing).
3. Kemudian masukkan sedikit air dan kacau rata. Masukkan kicap, sos ikan, garam, gula, perencah maggi cukup rasa, dan asam gelugor. Kacau rata dan masak sehingga kuah mendidih.
4. Masukkan udang dan susu segar. Kacau rata. Masukkan daun limau purut.
5. Bila udang telah masak, masukkan hirisan gegelang bawang. Kacau rata dan bolehlah ditutup api.
Catat Ulasan

Iklan Nuffnag

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Iklan

Iklan Nuffnang