Iklan Nuffnang

Iklan Nuffnang

21 Oktober 2015

RESEPI PERIUK NOXXA: Bingka Cheese Sarawak

Assalamualaikum.

Malam ini terasa terajin pula nak masuk dapur walaupun jarum jam telah menunjukkan pukul 10.00 malam. Biasanya pada waktu-waktu begini dah malas masuk ke dapur (chef dah tamat kerja dan restoran dah tutup). So sesiapa yang lapar dan rasa nak makan lagi tu... pandai-pandailah self sevice ye! Semua dah tersedia kat dapur tu.




Dari jam 9.00 malam tadi dok layan resepi-resepi yang diuploadkan dalam telefon bimbit. Mula-mula ingat nak buat kek, tapi baru minggu lalu saja buat kek. Nanti tak ada siapa yang nak makan sebab dah `immune’ dengan menu kek. So beralih pula ke resepi apam mekar. Teruja dengan apam mekar yang ditayangkan oleh Niluh Atik dalam FB, dan memang dah tanam niat untuk cuba membuatnya. Tetapi memandangkan proses membuatnya mengambil masa, dan ada bahan yang tiada, terpaksalah hold dulu. Terfikir juga pukul berapa nak selesai? Pukul berapa pula nak tidur? Esok perlu bangun awal untuk pergi kerja.   Sebelum dikukus perlu tunggu adunan apam naik terlebih dulu.




Belek punya belek resepi sampailah ke jam 10 malam. 1 jam menggeledah puluhan resepi, masih tak jumpa-jumpa dan berkenan di hati. Aduhai.... apapun malam ni mesti nak masak juga sesuatu yang boleh dibuat kudapan anak-anak untuk esok. Nak masak sesuatu yang simple dan cepat dimasak.





Oh ye baru teringat hari itu berkobar-kobar bebenor nak masak bingka guna periuk tekanan serba guna NOXXA. Memang cukup teruja dengan pelbagai resepi bingka yang diposkan oleh Cik Kiah Kicen (CKK) dalam FB. Nampak mudah dan cepat dimasak. Semua resepi dah siap save dalam telefon bimbit. Siap buat folder khas lagi untuk resepi NOXXA. Tapi nasib tak baik, tengah bersemangat nak buat hari itu, periuk pula buat hal, tiba-tiba tak nak nyala. Terpaksalah hantar kepada pihak AMWAY untuk dibaiki. Minggu lalu dah dapat balik dan terus simpan di dalam kotak.  Sebulan jugalah tak masak guna periuk Noxxa.   Rindu pula.





Kalau nak cepat masak bolehlah guna periuk noxxa untuk bakar Bingka Cheese Sarawak ini. Bahan-bahan yang digunakan pun ada. Cuma cheesenya saya guna Cheese Tortura. Memang ada stok cheese tortura, takut expired pula kalau dah lama disimpan dalam peti sejuk.






Kalau dilihat bahan-bahan yang digunakan untuk membuat Bingka Cheese Sarawak ini, ada kelainannya sebab ia menggunakan tepung jagung, larutan agar-agar, dan penggunaan butter dan cheese. Kebiasaannya untuk bingka, digunakan tepung gandum atau tepung beras dan santan sahaja. Disebabkan kelainan inilah, maka Kak Noor ingin cuba membuatnya.




Hasilnya memang marvellous. Teksturnya lembut dan halus. Ada kelainan rasanya daripada bingka-bingka yang pernah dimakan. Dengan menggunakan periuk NOXXA, kita hanya memerlukan masa 25 minit untuk memasaknya. Cepatkan...

So jom cuba resepi ini yang diedit oleh CCK istimewa untuk pengguna-pengguna periuk NOXXA. Seperti biasa Kak Noor olahkannya mengikut citarasa dan kefahaman Kak Noor.

BINGKA CHEESE SARAWAK
Rujukan Resepi Khas Untuk Periuk Noxxa: Diedit oleh rakan FB Cik Kiah Kicen (CKK)
Diolah oleh: Sajian Dapur Bonda


Bahan-bahan A:

15 gram agar-agar bertali
3 cawan air (sukatan guna cawan arcoroc putih)
1 cawan gula pasir

Bahan-bahan B:
250 gram butter – jenama apa pun boleh
250 gram cream cheese tortura
½ tin susu pekat manis
1 ½ cawan tepung jagung
3 biji telur ayam omega
1 sudu teh butter vanilla

Cara-caranya:

1. Basuh agar-agar dan masak dengan tiga cawan air sehingga larut. Bila telah larut masukkan gula. Masak sehingga gula larut. Ketepikan, biarkan panas agar tidak mengeras.
2. Sementara agar-agar dimasak di atas dapur, bolehlah masukkan telur di dalam mangkuk mixer dan pukul sehingga kembang. Selepas kembang, masukkan butter dan susu. Pukul rata.
3. Masukkan tepung jagung, cream cheese, dan butter vanilla. Pukul sehingga sebati.
4. Masukkan bahan A yang masih panas tadi dan dipukul laju (kelajuan maksimum) sehingga sebati.
5. Kemudian masukkan adunan ke dalam inner pot noxxa. Guna fungsi steam 25 minit.  Putar tombol di atas ke arah steam.
6. Selepas 25 minit berlalu, bingka pun telah masak.  Buka tudung periuk dan biarkan  selama 5 minit.  Kemudian keluarkan inner pot daripada periuk.  Jangan dibiarkan lama di dalam periuk, ditakuti rentung pada dasarnya. Sejukkan di luar. Bila sejuk bolehlah dipotong


# Untuk sukatan cawan, guna cawan arcoroc putih.
Catat Ulasan

Iklan Nuffnag

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Iklan

Iklan Nuffnang