Iklan Nuffnang

Iklan Nuffnang

20 November 2014

Resepi Retro: Puding Koktel Bunga Ros

Assalamualaikum rakan-rakan semua.


Wow! Bunga Ros. Cantik sekali kejadiannya kan!  Menceriakan sesiapa sahaja yang menatapnya dan menggamit nostalgia sesiapa sahaja yang seangkatan dengannya.  So hari ini Kak Noor nak muatkan gambar-gambar yang ceria aje...






Inilah hasilnya Puding Koktel dengan menggunakan acuan Bunga Ros Retro. Memang sayang sangat nak makan. Kak Noor biarkannya selama sehari di dalam peti ais.  Anak bongsu Kak Noor tak benarkan Kak Noor memotongnya. Cantik katanya.... tunggu kakak balik baru potong sama-sama. 





Acuan  ini dibeli online daripada rakan FB kita Norhamida Ida dari Pantai Dalam.  Kalau sesiapa yang berminat nak beli acuan ini bolehlah contact Norhamida Ida. Acuan ini memang cukup `glam' sejak zaman nenda dan bonda Kak Noor lagi, dan sering digunakan untuk membuat puding atau agar-agar bagi hantaran pertunangan atau hantaran kahwin. 




Selepas acuan labu menjadi viral, disusuli dengan acuan Bunga Ros ini pula. Cukup teruja Kak Noor bila lihat N3 `Puding Si Bunga Ros' dalam blog Asmah Wani Nur Amni.  Tak sabar-sabar nak membuatnya. 



Moment yang paling best semasa membuat puding ini ialah part mewarna.  Emm... dah agak lama pencen kerja mewarna ni. Tangan pun terketar-ketar dan cukup berhati-hati semasa menuang adunan warna merah di dalam tapak bunga dan warna hijau di dalam tapak daun.  Memang perlu berhati-hati, takut berselerak pulak warnanya. Nanti kejadiannya tak molek. 





Adunan ini menggunakan 30 gram agar-agar tali.  Banyak juga adunan yang dihasilkan.  So...boleh guna dua acuan yang berbeza; satu guna acuan Bunga Ros dan selebihnya guna acuan labu.  




Resepi Puding Koktel Bunga Ros ini telah Kak Noor kongsikan dalam laman FB Sajian Dapur Bonda dalam bentuk JPEG.  Cuma hari ini Kak Noor baru sempat muatkannya dalam blog. 




Kak Noor kongsikan sekali lagi resepinya dalam bentuk catatan bagi memudahkan kekawan untuk melihatnya.

Bahan-bahannya:
30 gram agar-agar tali
1000 ml air
1 cawan gula pasir - boleh kurangkan kepada 3/4 cawan
1 tin susu sejat@cair
1 tin koktel – Kak Noor guna A & A Brand- 836g
2 sudu besar tepung kastard Bistari (perasa jagung manis)
1 biji kuning telur
Pewarna merah dan hijau

Penyediaan: 

Menggunakan blender untuk mengisar semua bahan

Masukkan susu sejat, semua jus koktel, ½ tin buah-buahan koktel, tepung kastard, dan kuning telur ke dalam blender dan kisar sehingga sebati dan lumat. 

Cara-cara Memasak:

1. Basuh agar-agar dan masak bersama 1000ml air sehingga larut. 


2. Masukkan gula dan masak sehingga larut. Selepas gula larut, masukkan bahan yang telah dikisar tadi dan kacau rata. Gunakan api sederhana dan masak sehingga adunan mendidih. Tutup api dan masukkan baki buah-buahan koktel tadi dan kacau rata. 

3. Untuk resepi ini, acuan Bunga Ros digunakan. Oleh itu gunakan kreativiti masing-masing untuk mewarnakannya. Ambil sedikit daripada adunan dan warnakan dengan warna merah – untuk tapak bunga, dan warna hijau untuk tapak daun. Yang selebihnya adunan warna kuning diketepikan. 

4. Tuang adunan ke dalam tapak bunga, dan tapak. Biarkan adunan menjadi keras sedikit (lebih kurang 10 minit). 

5. Kemudian dituang pula adunan warna asal (warna kuning) ke dalam acuan tadi. Sekiranya suka, adunan warna kuning itu boleh dibahagikan kepada dua warna. 

6. Masukkan ke dalam peti sejuk. Tunggu sehingga keras, bolehlah dihidangkan.

Iklan Nuffnag

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Iklan

Iklan Nuffnang