27 Julai 2012

TOMYAM AYAM ALA THAI

Hari ini telah masuk seminggu kita berpuasa.  Mungkin berasa keletihan sedikit sebab cuaca di luar amat panas sekali.  Kalau semasa di pejabat sejuk aje... rasa air con.  Bila dah keluar pejabat, barulah terasa kepanasannya.  Semuanya dugaaan daripadaNYA. Kalau hari ini kita tidak tahan menghadapinya, bagaimana pula semasa di padang Mashyar nanti,  panasnya seakan-akan matahari berada sejengkal dari kepala kita.

Bagi  ibu-ibu yang bekerja di pejabat pada bulan Ramadhan ini, tentu terasa penat. Semuanya nak `rushing' balik awal sebab ada tugas khas yang masih menanti di rumah, iaitu menyediakan juadah berbuka puasa untuk keluarga. Topik yang selalu menjadi perbincangan hangat sesama ibu di pejabat `nak masak apa hari ni ye!’ Pening juga memikirkan apa yang hendak dimasak untuk keluarga pada setiap hari. Bagi ibu-ibu yang kepenatan, mungkin mengambil jalan  mudah semasa berbuka puasa nanti iaitu membeli lauk-pauk `instant’ yang dijual di gerai sahaja. Pelbagai lauk pauk dan kuih-muih ada, main tunjuk-tunjuk aje…. Kemudian bayar. Dah siap pun hidangan untuk berbuka puasa…. Balik rumah, dapatlah rehat sebentar sementara menanti waktu berbuka. 

Tetapi ada juga ibu-ibu walaupun kepenatan bekerja seharian di pejabat, masih wajib memasak untuk keluarganya. Kemungkinan kerana suami atau anak-anak memang tidak gemar dengan masakan luar. Walaupun ringkas masakannya atau sekadar telur dadar telah cukup untuk mereka menikmatinya. Bagi keluarga Kak Noor, tak berapa kisah sangat.  Ada kalanya beli dan ada kalanya masak sendiri.

Bagi ibu-ibu yang bekerja Kak Noor nak kongsi resepi yang boleh dikatakan ringkas juga untuk memasaknya. …. iaitu Tomyam Ayam Ala Thai. Kak Noor gunakan bahan-bahan yang sedia ada di rumah sahaja.   Mari kita tengok resepinya.



Bahan-bahannya: 
Beberapa ketul daging ayam dipotong kecil
3 sudu besar pes tomyam Thai
Beberapa helai daun limau purut
2 batang serai – dititik
5 – 6 biji cili padi - diketuk
1 sudu besar sos ikan
2 sudu besar susu pekat
2 biji limau nipis – diperah dan diambil jusnya
Garam secukup rasa
1 labu bawang besar – dipotong bulat
Bunga kobis
Lobak merah – dipotong bulat
1 batang daun saderi – dipotong pendek
1 biji buah tomato
6 batang crab filament stick - dipotong pendek
(Banyaknya penggunaan sayur terpulang kepada citarasa masing-masing)

Penyediaannya:
1. Masukkan air secukupnya bersama pes tomyam, serai, limau purut, dan cili padi. Kacau dan masak sehingga mendidih.
2. Kemudian masukkan ayam dan masak sehingga ayam empuk.
3. Perasakan dengan garam, susu pekat, sos ikan, dan jus limau nipis. Kacau rata. Akhir sekali masukkan bunga kobis, lobak merah, bawang besar, buah tomato, batang saderi dan crab filament stick. Biarkan sebentar sehingga mendidih, dan kemudian tutup api
4.  Bolehlah dihidangkan.  Sedap dimakan sewaktu tomyam masih panas.

8 ulasan:

  1. assalam...
    tomyam ni memang feberet.. sayangnya suami pulak kurang suka.. jd jarang2 masak kat rumah.. tunggu suami tak mkn kat rumah barulah msk...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Biasalah orang lelaki ni masakan masam kurang sikit. Selalunya orang perempuan sahaja yang suka sesangat.

      Padam
  2. kalau dpt la hirup kuah dia ni sedapnya la Kak Noor...ni salah satu peberet sy & En Hubby..kalau dpt kt En Hubby..dlm pinggan pun dia bleh hirup kuah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hirup masa panas-panas tu.... berpeluh satu badan!

      Padam
  3. salam noor...
    saya mintak izin letak resepi di blog saya ye.. dah beberapa kali juga memasak guna resepi noor ni sebab sedap sgt di tekak sy.. baru kali ni sempat snap gambar.. t.kasih ye..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak dah jengok blog madiha. Terima kasih kerana sudi mencuba resepi dari SDB. Terliur pula akak tengok tom yam yang Madiha masak. Resepi ini akak dapat dari anak bujang jati Padang Besar, satu tempat kerja dengan Kak Noor. Dia kata kalau nak tahu kenapa tom yam di sebelah Thailand sedap, susu pekatlah rahsianya. Ramai orang yang tak tahu. So... dalam blog SDB akak kongsikan bersama.

      Padam
  4. saya pun nk m,tak izin masukan dlm blog saya..bru hari ni nk cuba sebab lain dri tomyam yg biasa saya buat..tq for sharing

    BalasPadam
    Balasan
    1. Silakan. Akak izinkan. Kalau sedap bagitahu kak noor ye!

      Padam

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...