22 Mei 2012

SIAKAP TIGA RASA






Siakap Tiga Rasa lagi..... sebelum ini memang telah ada N3 mengenai siakap tiga rasa ini dalam blog ini. Memang favourite anak-anak semua, apalagi kalau dihidangkan terus selepas dimasak.   Hari Sabtu yang lalu, sempat `sambar' 2 ekor siakap saiz sederhana di Carrefour Wangsa Maju. Seekor harganya R7.00. Ok jugalah sebab ikannya pun fresh.

Sejak di pejabat tadi dah berangan-angan nak masak siakap tiga rasa untuk hidangan makan malam. Dah tiga hari di dalam peti ais, masih tidak berkesempatan untuk menyiangnya lagi.  Hari ini mesti nekad dan rajinkan diri untuk masuk ke dapur.  Sepulangnya dari pejabat, terus singgah di Giant Setiawangsa membeli bahan-bahan sampingan seperti nanas, sos ikan, sos cili thai, dan cili benggala. Bahan-bahan inilah yang akan menambahkan perisa kepada resepi ini nanti.  



Resepi asal siakap tiga rasa ini Kak Noor ambil di sini (Aznanie blogspot). Terima kasih kepada empunya blog kerana sudi berkongsi resepi ini. Memang ternyata sedap sehingga menjilat jari. Ada beberapa bahan yang ditambah mengikut citarasa Kak Noor bagi penyediaan resepi siakap tiga rasa ini.  Resepi asal menggunakan seekor ikan, tetapi resepi ini menggunakan dua ekor (alang-alang nak masak, masak sampai habis.....)


Bahan-bahannya.
Untuk Ikan:
2 ekor ikan siakap
Tepung jagung untuk dilumur pada ikan
Serbuk Pasti Sedap Knoor
Minyak untuk menggoreng ikan

Untuk Kuah:
2 biji bawang besar - dipotong dadu
6 biji bawang putih - dititik
10 biji cili padi - dipotong kecil
1 inci halia - dihiris halus
1 biji tomato - dipotong dadu
1/2 biji cili benggala - dipotong dadu
Kiub nanas - Kak Noor beli yang siap ditinkan; kiub nanas dalam jus nanas jenama Ayam Brand (Snacky Nanas) - 280 gm
4 sudu besar sos tomato
4 sudu besar sos cili thai
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos ikan
2 batang serai - dititik
Beberapa helai daun limau purut
Daun sup/daun bawang untuk hiasan
Garam secukup rasa
Ajinomoto secukup rasa
Gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara membuatnya:
1.  Ikan dibersihkan dan ditoskan
2.  Lumurkan ikan dengan serbuk pasti sedap knoor. Pastikan semua bahagian dilumur rata. Kemudian, lumurkan pula dengan tepung jagung. Lumur kedua-dua belah bahagian ikan termasuk bahagian dalam.
3.  Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali. Pastikan minyak betul-betul panas barulah dimasukkan ikan tadi. Goreng terendam ikan tersebut. Setelah ikan garing, angkat dan ketepikan
4.  Panaskan minyak dalam kuali yang lain. Tumiskan cili padi, halia, serai,  dan bawang putih.
5.  Setelah bawang agak layu, masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram,  sos ikan, dan 3 sudu jus nanas di dalam tin. Kacau sebentar.
6.  Masukkan bawang besar, tomato, nenas, dan cili benggala.
7.  Masukkan air sedikit. Tambahkan garam, gula dan ajinomoto.
8.  Biarkan kuah mereneh seketika. Setelah kuah agak pekat, angkat dan curahkan di atas ikan yang telah digoreng tadi.  Taburkan daun sup/daun bawang. 


37 ulasan:

  1. salam kak nor..my fav jgk siakap 3 rasa nie...sedapnya.:P

    BalasPadam
  2. salam kenal... saya follow blog ni yer kak noor... suka sgt resepi dlm blog ni :)

    BalasPadam
  3. salam kak noor ...
    terima kasih kerana mencuba resepi siakap tiga rasa ni
    alhamdulilah .. kak noor sekeluarga menyukainya
    terima kasih juga kerana sudi menjadi follower blog aznanie
    saya follow blog kak noor pula .. hehe

    BalasPadam
  4. Mahu cuba la ini resepi, menu berbuka utk hari ini..

    BalasPadam
  5. Thanks kak noor...

    BalasPadam
  6. seeeddaaaapppp .... bayangkan kalu aku yg bujang trang tang tang masak menjadi hingga sedap nya menjilat jari.... mak aku pun respek bila aku masak resepi ni ... terimakasih banyak2 ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah... tak sia-sia Kak Noor masukkan resepi ini dalam blog. Kalau mak sendiri dah respek, Kak Noor pun ikut respek sama. Jangan tak cuba resepi-resepi lain dalam SDB ini ye! Insya Allah jika kita masak dengan penuh kasih sayang, masakan akan menjadi sedap.

      Padam
  7. Nanas tu habiskan satu tin tu ke ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terpulang kepada citarasa masing-masing. Untuk resepi di atas Kak Noor guna semua nanas di dalam tin itu. Lagipun hanya 280 gm sahaja. Taklah banyak sangat. Lagipun Kak Noor suka ratah nanas tu. Sedap!

      Padam
  8. Agak agak air tu banyak mana ek ? satu cawan cukup ? Saya nak try hari ni :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Air tu boleh agak-agak aje, bergantung kepada banyaknya kuah. Tapi bagi Kak Noor 1 cawan pun dah memadai untuk seekor ikan. Kalau dua ekor ikan 2 cawan air.

      Padam
  9. Salam kak noor, ni menu saya jap tadi.. suami puji btol, dia kata sedapp mcm kedai. Alhamdulillah.. terima kasih pd akak n Aznanie..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Syukur Alhamdulillah. Satu saja nak pesan, kalau masak masakan ala thai ni, mesti guna sos ikan atau sos sotong. Kalau tiada bahan-bahan ini kureng sikit rasanya.

      Padam
  10. Blh Cuba ni..kbtuln plk dlm pt ad siakap..uuwala sodapnyo!!!!

    BalasPadam
  11. sos ikan yg sdp brand ape ye ??

    BalasPadam
    Balasan
    1. Setahu Kak Noor tak ada jenama Malaysia sos ikan/sos sotong. Selalunya produk dari Thailand. Apa-apa brand pun boleh.

      Padam
  12. thanx kak... menjadi tiga rasa sy.. mak mertua sy cakap sedap nyeeeeeee...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah. Cubalah resepi-resepi lain dalam SDB, Insya Allah menjadi.

      Padam
  13. Tanpa Nama09 Mac, 2013

    salam kak noor..nk tnya..mana nk dpt jus nanas?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bila kita beli nanas kiub di dalam tin, ia ditinkan bersama jus. Gunalah jus itu untuk masakan.

      Padam
  14. Tanpa Nama24 Mac, 2013

    thanks k.nor..sdap sngt2..my hubby pun ske..nyum3

    BalasPadam
  15. Tanpa Nama25 Mac, 2013

    salam.sy da try,trbaek!he,sdap gle.hubby pji..thanks k.n0r!

    BalasPadam
  16. Thx kak nor..
    Nie idea n juadah utk famly sy ari nie....

    BalasPadam
  17. alhamdulillah. sedap sangat.terima kasih di atas perkongsian resepi :)

    BalasPadam
  18. kak nor,kalau xnk guna sos ikan dgn sos nenas blh x?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau masakan ala Thai, tak complete kesedapannya kalau kita tidak gunakan sos ikan atau sos sotong. Kalau tak guna sos nanas, rasanya ok. Tapi kalau kita dah beli nanas dalam tin tu, kita boleh gunakan jus di dalamnya. Bagi Kak Noor kalau kita inginkan sesuatu masakan itu menepati citarasanya, eloklah kita gunakan bahan-bahan yang diperlukan. Selamat mencuba.

      Padam
  19. Alhamdulillah..mmg sedap la kak resepi akak!tok dgn wan saya ratah sampai habis kuah2 nya skali!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah. Kalau bulan puasa, masak sebegini menambat selera. Selamat berpuasa.

      Padam
  20. Tanpa Nama30 Julai, 2013

    cedp wt knduri lg best

    BalasPadam
  21. salam kenal kak noor siakap akk nampak menarik paling berselera melihat warnanya..sy nak tanya kalo buat untuk satu ekor ikan bahan apa yg perlu dikurangkan?mohon tunjuk ajar..terima kasih

    BalasPadam
  22. salam kak noor..
    nk tnya..klu gna ikan merah msk 3 rsa ni sdp x?

    BalasPadam
  23. Trima kasih la kak nor. Senyum lebar bini saya makan 3 rasa saya buat dgn resipi ni hehehe! masa goreng saya guna tepung beras dgn serbuk secukup rasa mmg crispy kulit ikan tu. Sos pulak saya letak lea perrin sikit bg special. Tq kak nor I lov youuuu!

    BalasPadam
  24. ermmm...sedap....

    baru je nak buat utk mkn thari ni..

    bertambah berat bdn kalau mkn siakap 3 rasa hari2

    bukan salah nasi..hihi

    BalasPadam
  25. Assalam. .kak...nenas tu masukkan jus dia skali ke atau amek nenas dia je? Ingt nk try la esk :)

    BalasPadam
  26. Kak Noor09 Mac, 2014

    Cik Mummy Osem,

    Masukkan sos nanas dulu, kemudian barulah dimasukkan nanas. Lihat perkara cara 5 dan 6.

    5. Setelah bawang agak layu, masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram, sos ikan, dan 3 sudu jus nanas di dalam tin. Kacau sebentar.
    6. Masukkan bawang besar, tomato, nenas, dan cili benggala.

    BalasPadam
  27. As salam. Terima kasih kongsi resipi ni. Saya dah cuba buat semalam. "Sedappppp".. komen suami saya. Saya guna ikan tuna. Semoga Puan mendapat ganjaran pahala :)

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...