Langkau ke kandungan utama

Agar-agar Sirap Ros Lapis Buah Koktel

Assalammualaikum.


Agar-agar sirap ros, antara juadah pencuci mulut yang legend, tidak lapuk ditelan zaman dan tak jemu dimakan walaupun muncul pelbagai versi agar dan puding sekarang ini.  Menu wajib dan sering dihidangkan di majlis-majlis keramaian.  Hidangan pencuci mulut yang paling mudah disediakan. Walaupun nampak mudah penyediaannya, tetapi sekiranya tersalah sukatan air, agar-agar menjadi lembik dan berair. 


Agar-agar sirap ros ini merupakan faveret Encik Hasben.  Kau buatlah agar-agar dan puding viral sekalipun tetapi sedikit aje dimakannya.  Tapi bila buat agar-agar legend ini, mahu berulang-ulang dimakannya.  Ini pun dah lama sangat permintaannya.  Asyik sibuk dan tak larat aje balik kerja.   So hari ini kita fulfil permintaannya.


Tapi dalam masa yang sama kita pun nak makan agar-agar koktel.  So kita gabungkan agar-agar sirap ros dan buah koktel.  Kita buat tiga lapisan.  Lapisan atas dan lapisan bawah agar-agar sirap ros dan lapisan tengah buah koktel. Agar-agar ini kita kurangkan kemanisannya, sesuailah dengan usia kita dan Encik Hasben yang dah menjangkau 50 series. Dah bergelar Mak Tok dan Tok Wan pun.  


Bolehlah cuba resepi di bawah.  Kejadian agak cantik juga. 


Agar-agar Sirap Ros Lapis Buah Koktel
Oleh:  Kitchen Mak Tok (Sajian Dapur Bonda)

Bahan-bahannya:
1 bungkus agar-agar bertali (20 gram)
2 liter air
200 gram gula  (kalau nak manis boleh tambahkan gula)
Gula batu sebesar ibu jari – untuk mengilatkan agar-agar
Perasa sirap ros
1 tin buah koktel (836 gram) – diasingkan sirap daripada buah
Pati sirap ros secukupnya
Sehelai daun pandan disimpul

Cara-caranya:
1. Basuh agar-agar. Masak agar-agar dengan air sehingga agar-agar hancur.
2. Kemudian masukkan gula. Kacau sehingga adunan larut dan sebati.
3. Tapis adunan agar-agar.
4. Ambil dan asingkan 2 cawan agar-agar (adunan agar plain). Campurkan sirap buah koktel di dalamnya dan kacau rata.
5. Masukkan kembali adunan agar-agar yang selebihnya di dalam periuk bersama daun pandan dan pati sirap ros (adunan agar merah). Kacau sehingga sebati. Asingkan kepada dua bahagian, nisbah 1:1.

Cara-cara Melapis:
1. Basahkan loyang/acuan terlebih dahulu (saya guna loyang 8 x 8)
2. Tuangkan sebahagian adunan agar-agar merah. Masukkan di dalam peti ais sekejap, sekadar keras di permukaan sahaja.
3. Keluarkan dan cucuk-cucuk dengan garfu di atas permukaan agar-agar berkenaan.
4. Susun buah koktel di atasnya. Kemudian dituang perlahan-lahan adunan agar-agar plain sehingga semua buah tenggelam. Masukkan ke dalam peti ais semula sehingga permukaan agar-agar mengeras.
5. Ulangi langkah 3.
6. Akhir sekali tuang baki adunan agar-agar merah di atasnya.
7. Masukkan di dalam peti sejuk dan biarkan ia mengeras sepenuhnya.
8. Elok disimpan semalaman . Sedap dihidangkan sejurus dikeluarkan daripada peti sejuk.

Ulasan

Susan berkata…
Excellent article. Very interesting to read. I really love to read such a nice article. Thanks! keep rocking. 192.168.l.254 is a private IP address to login to your Router Admin Control Panel. Visit 192.168.1.254, logging in, now you can setup your Router such as: Security Options, DNS and much more.
vanjataffet berkata…
Casino 2021: Bonus, Promo codes & free spins
Casino 2021: Bonus, 동두천 출장샵 Promo 안동 출장안마 codes & free 토토 사이트 spins - 양주 출장마사지 jtmhub.com - Find the best casino 과천 출장안마 bonus codes and free spins now!

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.