Langkau ke kandungan utama

DAPNYA.... RESEPI KARI AYAM PEKAT TANPA SANTAN STAIL KENCANA DEWI

Assalamualaikum.

Ramadhan yang ke-17 dan hari ini adalah cuti am Hari Nuzul Al-Quran bagi semua negeri kecuali Johor, Kedah, Melaka, Negeri Sembilan,dan Sabah & Sarawak. Alhamdulillah dah sampai pertengahan bulan Ramadhan rupanya. 


Seperti biasa bagi isteri@ibu mesti memikirkan juadah yang bakal dihidangkan untuk berbuka puasa nanti.  Ada masanya tekak ini dah jemu makan nasi semasa berbuka dan teringin nak berubah selera. So bazar Ramadhanlah tempat yang dituju. Di sana bermacam-macam menu ada, kalau ikutkan selera semua nampak sedap dan hendak dibeli.  Tetapi selepas berbuka makan sedikit pun dah kenyang.   

Sebenarnya tiada idea nak masak apa hari ini. Teringat video tutorial kari ayam pekat tanpa santan stail Kencana Devi yang diposkan dalam FB. Pagi tadi Encik Hasben ada beli ayam. Hmm.. Alhamdulillah dah siap dibasuhnya dan digaramkunyitkan lagi masa kita melelapkan mata sejenak pagi tadi.  Encik Hasben minta kita masakkan sup ayam aja, tapi bila tengok semua ayam telah digaramkunyitkan, nanti sup jadi  sup kuning pula.

Beberapa hari yang lalu viral kari ayam stail artis Kencana Dewi ini.  Ramai juga yang telah cuba resepinya dan puji sedap.  Kak Noor pun ada tonton videonya.  Memang teruja sangat nak cuba sebab ada kelainan pada resepinya. Biasanya kita guna resepi versi kemelayuan iaitu masukkan santan. Kita tumis dulu rempah sehingga garing, baru masukkan ayam dan santan. Stail KD pula tak letak santan dan rempah tidak ditumis; rempah hanya dimasukkan selepas ayam bergaul mesra dengan bahan-bahan yang dikisar.



Resepi Kari Ayam Pekat Tanpa Santan
Oleh:  Kencana Dewi

Bahan-bahannya:
1 kg. ayam – dibuang kulitnya
4 biji ubi kentang – dipotong dua (kalau nak letak lebih pun boleh)
Garam secukupnya

Serbuk maggi cukup rasa - saya tambah 

Bahan-bahan tumis:
Minyak secukupnya untuk menumis
1 biji bawang besar merah – dihiris
2 batang serai
2 biji cili merah – dipotong dua
4 sekawan (bunga cengkih, bunga lawang, biji pelaga, kulit kayu manis)
Jintan manis
5 biji cili kering
Beberapa helai daun kari

Bahan-bahan dikisar (blender):
Halia saiz besar 50 sen 2 ketul – (lebih lagi sedap)
5 ulas bawang putih
1 batang serai – dihiris dahulu
1 biji bawang besar
4 biji cili padi
1 biji tomato
Air secukupnya untuk mengisar

Bahan-bahan pes rempah:
4 – 5 sudu rempah kari daging/ayam
1 sudu besar serbuk cili – kalau nak pedas boleh tambah lagi
1 sudu besar serbuk kunyit
Air secukupnya untuk bancuhan rempah
(Bancuh semua rempah di atas sehingga tidak berketul)

Bahan-bahan akhir:
1 biji tomato – dipotong 4
Sedikit air perahan lemon

Cara-caranya:
1. Panaskan minyak secukupnya.
2. Tumiskan empat sekawan, jintan manis, dan kacau. Kemudian masukkan cili kering dan serai dan kacau lagi. Masukkan daun kari dan akhir sekali cili merah. Kacau rata.
3. Selepas itu masukkan bahan-bahan yang dikisar. Kacau rata.
4. Kemudian masukkan ubi kentang. Kacau sehingga semua bahan sebati dan ubi kentang empuk sedikit.
5. Selepas itu masukkan ayam. Kacau rata dan masukkan garam secukup rasa. Kacau dan biarkan ia masak sedikit.
6. Bila ayam telah separuh masak, masukkan pes rempah diikuti dengan sedikit air. Gaul sehingga sebati dan masak sehingga mendidih.
7. Akhir sekali sebelum ditutup api masukkan buah tomato dan perahan lemon. Kacau rata.
8. Sedia untuk dihidangkan.

Ulasan

mdekmal berkata…
resepi kegemaran kami sekeluarga.. tq sahring
Kerja Sendiri berkata…
Kari ayam memang sedap walaupun takde santan. Isteri saya dah cuba sebelum ni.


P/s: betul ke pasal kehilangan tu?
Susan berkata…
I needed to thank you for this great read!! I certainly cherished each and every piece of it. I have you bookmarked your site to look at the new stuff you post.Places you need to visit in 2019. ... Upgrade your travel photos with these lightweight cameras that pack a punch ... Enjoy the world's best places to travel with Things to do.
Unknown berkata…
Bagus untuk artikel dan bloggernya, Kunjungin juga yaa :

- Cerdascasino
- Cerdas Casino
- Casino Online Terpercaya
- Garasi Casino



Terimakasih warga +62 :)
Mak Ayie berkata…
sedapnyaa, masakkan kampung tgk gini pun dah terliur

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.