Langkau ke kandungan utama

PUDING JAGUNG LUMUT


Assalammualaikum.

Hmmm… dah lama Kak Noor tak pos kat blog SDB ni. Last N3 bulan Disember 2018. Ini adalah catatan pertama untuk tahun 2019. Rindu sangat nak menulis tapi tidak kesampaian. Setiap kali bila masak sesuatu kat rumah, memang dah ada niat nak upload menu yang dimasak. Tapi bila berhadapan dengan komputer, dah blur, kureng idea. Mungkin disebabkan keletihan bekerja di siang hari dan faktor usia juga.


So hari ini Kak Noor cuba juga untuk poskan sesuatu yang simple untuk dikongsi bersama. Rasanya resepi puding jagung ini ramai yang dah tahu. Cuma mungkin ada pelbagai variasi. Untuk resepi puding jagung ini Kak Noor lebih suka menggunakan agar-agar. Ada juga resepi yang tidak menggunakan agar-agar; hanya menggunakan tepung, gula, dan jagung berkrim aja.


Asal resepi ini adalah puding jagung. Tetapi disebabkan kreativiti mencorakkannya dengan warna hijau, maka bertukarlah nama resepi kepada Puding Jagung Lumut. Warna hijau tu ibarat lumutlah yang bertempek. Pandai-pandailah kau orang nak corakkannya. Seronok juga sesekali dapat buat corak ni. 


Adunan muat loyang 10” x 10”penuh. Adalah lebih sedikit, masukkan di dalam bekas tupperware kecil. Tak sempat nak snap gambar puding masa di dalam loyang. Cuma dapat snap gambar dalam bekas tupperware yang dibawa ke pejabat untuk dijamu kepada rakan-rakan. Tu pun snap masa kat pejabat. Pakat-pakat merasa. Rezeki dikongsi bersama.

Dah selesai mukadimmah, kita ke bab resepi pula. Jom kita cuba resepi yang mudah dan ringkas ini. 

Puding Jagung Lumut
Oleh: Kak Noor@sajiandapurbonda


Bahan-bahannya:
20 gram agar-agar tali
1200 ml air
1 cawan gula pasir
3 skop ais krim jagung
Pewarna hijau

Bahan-bahan disatukan di dalam blender (diblend):
1 tin jagung berkrim
1 tin susu sejat
1 biji telur organik gred A
4 sudu besar tepung kastard
1 sudu the perasa jagung / perasa pisang
Secubit garam

Cara-caranya:
1. Basuh agar-agar terlebih dahulu. Masak agar-agar bersama air sehingga larut sepenuhnya.
2. Masukkan gula dan masak lagi sehingga gula larut. Kemudian tapis.
3. Masukkan semula agar-agar yang telah ditapis di dalam periuk. Masukkan juga bahan-bahan yang telah diblend tadi. Guna api perlahan. Kacau selalu supaya tidak melekat.
4. Setelah adunan mendidih, masukkan tiga skop ais krim jagung. Kacau lagi sehingga mendidih sekali lagi.
5. Setelah mendidih tuangkan adunan di dalam loyang. Ambil sedikit daripada adunan tadi untuk diwarnakan dengan warna hijau.
6. Biarkan adunan di dalam loyang tadi sejuk sedikit sebelum dituang/dititik adunan warna hijau di atasnya. Coraknya bergantung kepada kreativiti masing-masing.
7. Masukkan ke dalam peti ais. Apabila telah keras bolehlah dipotong. 


SELAMAT MENCUBA

Ulasan

Amie berkata…
Assalaualaikum Kak Noor,
selamat kembali memeriahkan dunia masakan, memang kalau dah lama tak menulis rasa janggal, nak bina ayat pun serba tak kena.
Saya pun tak pandai bercerita, hentam keromo sahaja hahahaaaa!
Waalaikumussalam Amie.

Terima kasih di atas maklum balas catatan Kak Noor. Kebanyakannya Kak Noor update di IG dan halaman FB Sajian Dapur Bonda. Kalau Amie ada IG dan FB boleh ikuti posting Kak Noor di sana. IG dan FB nama yang sama; Sajian Dapur Bonda.
ASTraveller berkata…
Salam kunjungan dan follow sini ya :)
Susan berkata…
Thank you so much for sharing such a superb information's with us. Explore photo and video images on Instagram, latest posts and popular posts about Pikdo.
Unknown berkata…
Bagus untuk artikel dan bloggernya, Kunjungin juga yaa :

- Cerdascasino
- Cerdas Casino
- Casino Online Terpercaya
- Garasi Casino



Terimakasih warga +62 :)

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlu...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...