Assalammualaikum.
Hmmm… dah lama Kak Noor tak pos kat blog SDB ni. Last N3 bulan Disember 2018. Ini adalah catatan pertama untuk tahun 2019. Rindu sangat nak menulis tapi tidak kesampaian. Setiap kali bila masak sesuatu kat rumah, memang dah ada niat nak upload menu yang dimasak. Tapi bila berhadapan dengan komputer, dah blur, kureng idea. Mungkin disebabkan keletihan bekerja di siang hari dan faktor usia juga.
So hari ini Kak Noor cuba juga untuk poskan sesuatu yang simple untuk dikongsi bersama. Rasanya resepi puding jagung ini ramai yang dah tahu. Cuma mungkin ada pelbagai variasi. Untuk resepi puding jagung ini Kak Noor lebih suka menggunakan agar-agar. Ada juga resepi yang tidak menggunakan agar-agar; hanya menggunakan tepung, gula, dan jagung berkrim aja.
Asal resepi ini adalah puding jagung. Tetapi disebabkan kreativiti mencorakkannya dengan warna hijau, maka bertukarlah nama resepi kepada Puding Jagung Lumut. Warna hijau tu ibarat lumutlah yang bertempek. Pandai-pandailah kau orang nak corakkannya. Seronok juga sesekali dapat buat corak ni.
Adunan muat loyang 10” x 10”penuh. Adalah lebih sedikit, masukkan di dalam bekas tupperware kecil. Tak sempat nak snap gambar puding masa di dalam loyang. Cuma dapat snap gambar dalam bekas tupperware yang dibawa ke pejabat untuk dijamu kepada rakan-rakan. Tu pun snap masa kat pejabat. Pakat-pakat merasa. Rezeki dikongsi bersama.
Dah selesai mukadimmah, kita ke bab resepi pula. Jom kita cuba resepi yang mudah dan ringkas ini.
Puding Jagung Lumut
Oleh: Kak Noor@sajiandapurbonda
Bahan-bahannya:
20 gram agar-agar tali
1200 ml air
1 cawan gula pasir
3 skop ais krim jagung
Pewarna hijau
Bahan-bahan disatukan di dalam blender (diblend):
1 tin jagung berkrim
1 tin susu sejat
1 biji telur organik gred A
4 sudu besar tepung kastard
1 sudu the perasa jagung / perasa pisang
Secubit garam
Cara-caranya:
1. Basuh agar-agar terlebih dahulu. Masak agar-agar bersama air sehingga larut sepenuhnya.
2. Masukkan gula dan masak lagi sehingga gula larut. Kemudian tapis.
3. Masukkan semula agar-agar yang telah ditapis di dalam periuk. Masukkan juga bahan-bahan yang telah diblend tadi. Guna api perlahan. Kacau selalu supaya tidak melekat.
4. Setelah adunan mendidih, masukkan tiga skop ais krim jagung. Kacau lagi sehingga mendidih sekali lagi.
5. Setelah mendidih tuangkan adunan di dalam loyang. Ambil sedikit daripada adunan tadi untuk diwarnakan dengan warna hijau.
6. Biarkan adunan di dalam loyang tadi sejuk sedikit sebelum dituang/dititik adunan warna hijau di atasnya. Coraknya bergantung kepada kreativiti masing-masing.
7. Masukkan ke dalam peti ais. Apabila telah keras bolehlah dipotong.
SELAMAT MENCUBA
Ulasan
selamat kembali memeriahkan dunia masakan, memang kalau dah lama tak menulis rasa janggal, nak bina ayat pun serba tak kena.
Saya pun tak pandai bercerita, hentam keromo sahaja hahahaaaa!
Terima kasih di atas maklum balas catatan Kak Noor. Kebanyakannya Kak Noor update di IG dan halaman FB Sajian Dapur Bonda. Kalau Amie ada IG dan FB boleh ikuti posting Kak Noor di sana. IG dan FB nama yang sama; Sajian Dapur Bonda.
- Cerdascasino
- Cerdas Casino
- Casino Online Terpercaya
- Garasi Casino
Terimakasih warga +62 :)