💕Assalammualaikum💕
Agak lama tak update blog SDB ini. Ada beberapa resepi masakan yang masih pending dan berstatus draf dalam blog ini. Biasanya Kak Noor akan muatkan resepi dahulu dalam blog sebagai draf, kemudian bila ada masa terluang baru dimasukkan foto-foto yang berkaitan.
Puding Aiskrim Oreo Thins Lemon Cheesecake, salah satu menu pot luck yang Kak Noor sempat sediakan untuk majlis jamuan hari raya di pejabat Kak Noor. Amboi gah sungguh nama resepi ni kan😅
Pada hakikatnya, resepinya lebih kurang sama aje dengan puding biskut oreo yang terdapat di laman-laman web masakan, cuma yang kelainannya Kak Noor mengolahkannya menggunakan biskut Oreo Thins yang masih baharu di pasaran. Just nak tonjolkan nama biskut oreo yang masih baharu di pasaran supaya penggemar-penggemar biskut oreo mengetahui akan kewujudannya.
Terdapat tiga perisa baharu iaitu lemon cheese cake, vanilla delight, dan tiramisu. Biskutnya lebih nipis daripada biskut Oreo biasa dan lebih rangup. Packagingnya nampak menarik dan eksklusif.
Untuk resepi ini, Kak Noor mencuba kombinasi rasa coklat dan lemon. Adalah rasa kelainannya sebab selalunya bila kita makan puding oreo kita akan hanya rasa coklat sahaja sebab semua bahan yang digunakan berunsur rasa coklat.
Jom kita tengok resepi olahan Kak Noor ini. Feedback yang diterima daripada rakan-rakan mengatakannya sedap, dan terasa lemonnya.
💗Resepi Puding Aiskrim
Oreo Thins Lemon Cheesecake
oleh: Kak Noor @ Sajian Dapur Bonda💖
Bahan-bahan A:
30 gram agar-agar tali
1300 ml air
1 ¼ cawan gula pasir
1 kotak biskut Oreo Thins perasa lemon cheesecake – dikisar halus
1 kotak biskut Orea Thins perasa lemon cheesecake – dipatahkan untuk disusun
2 sudu besar serbuk coklat Berryls
Agak lama tak update blog SDB ini. Ada beberapa resepi masakan yang masih pending dan berstatus draf dalam blog ini. Biasanya Kak Noor akan muatkan resepi dahulu dalam blog sebagai draf, kemudian bila ada masa terluang baru dimasukkan foto-foto yang berkaitan.
Puding Aiskrim Oreo Thins Lemon Cheesecake, salah satu menu pot luck yang Kak Noor sempat sediakan untuk majlis jamuan hari raya di pejabat Kak Noor. Amboi gah sungguh nama resepi ni kan😅
Pada hakikatnya, resepinya lebih kurang sama aje dengan puding biskut oreo yang terdapat di laman-laman web masakan, cuma yang kelainannya Kak Noor mengolahkannya menggunakan biskut Oreo Thins yang masih baharu di pasaran. Just nak tonjolkan nama biskut oreo yang masih baharu di pasaran supaya penggemar-penggemar biskut oreo mengetahui akan kewujudannya.
Terdapat tiga perisa baharu iaitu lemon cheese cake, vanilla delight, dan tiramisu. Biskutnya lebih nipis daripada biskut Oreo biasa dan lebih rangup. Packagingnya nampak menarik dan eksklusif.
Untuk resepi ini, Kak Noor mencuba kombinasi rasa coklat dan lemon. Adalah rasa kelainannya sebab selalunya bila kita makan puding oreo kita akan hanya rasa coklat sahaja sebab semua bahan yang digunakan berunsur rasa coklat.
💗Resepi Puding Aiskrim
Oreo Thins Lemon Cheesecake
oleh: Kak Noor @ Sajian Dapur Bonda💖
Bahan-bahan A:
30 gram agar-agar tali
1300 ml air
1 ¼ cawan gula pasir
1 kotak biskut Oreo Thins perasa lemon cheesecake – dikisar halus
1 kotak biskut Orea Thins perasa lemon cheesecake – dipatahkan untuk disusun
2 sudu besar serbuk coklat Berryls
Bahan-bahan B (disatukan dan diblend):
1 tin susu Gooday coklat – (guna sukatan 1 tin susu cair)
4 scoops aiskrim coklat chip
1 biji telur gred C
1 sudu teh esen butter vanilla
Bahan Tabur:
Oreo crush - boleh dibeli siap atau beberapa biskut oreo perasa coklat diblend halus
Bahan Tabur:
Oreo crush - boleh dibeli siap atau beberapa biskut oreo perasa coklat diblend halus
Cara-caranya:
1. Masukkan agar-agar di dalam periuk. Basuh agar-agar terlebih dahulu. Kemudian masak agar-agar bersama-sama 1300 ml air.
2. Selepas agar-agar larut, masukkan pula gula dan masak sehingga gula larut.
3. Kemudian masukkan bahan-bahan B yang telah diblend tadi. Kacau rata dan masak sehingga mendidih.
4. Selepas mendidih, bahagikan adunan kepada dua bahagian, nisbah adunan 1:2 (guna dua periuk berasingan). Adunan 1 dicampurkan dengan serbuk coklat dan dikacau sehingga sebati di atas dapur. Adunan 2 dicampurkan dengan biskut oreo perasa lemon yang telah dikisar tadi dan dikacau rata dan sebati di atas dapur.
5. Terdapat 3 proses lapisan untuk puding oreo ini. Adunan 2 digunakan untuk lapisan bawah dan atas. Adunan 1 digunakan untuk lapisan tengah.
(i) Lapisan bawah: Tuangkan adunan 2 yang dicampur dengan biskut oreo tadi. Tinggalkan baki untuk lapisan atas. Masukkan di dalam peti sejuk lebih kurang 3 minit untuk lapisan sedikit mengeras. Keluarkan.
(ii) Lapisan tengah. Tuangkan semua adunan 1 dan susun biskut oreo perasa lemon. Masukkan ke dalam peti sejuk selama 3 minit lagi untuk lapisan sedikit mengeras. Keluarkan.
(iii) Lapisan atas. Tuangkan semua baki adunan 2.
6. Akhir sekali taburkan oreo crush di atas adunan.
7. Masukkan ke dalam peti ais sehingga puding mengeras sepenuhnya.
6. Akhir sekali taburkan oreo crush di atas adunan.
7. Masukkan ke dalam peti ais sehingga puding mengeras sepenuhnya.
Nota:
Semasa proses melapis puding dan sementara menunggu lapisan puding yang diletakkan di dalam peti ais mengeras sedikit, adunan selebihnya akan mula mengeras. Letakkan periuk di atas api semula dan kacau sehingga adunan kembali cair. Gunakan api perlahan.
😋
Ulasan