Langkau ke kandungan utama

EGGLESS RICH FRUIT CAKE (VERSI BAKAR)

Assalammualaikum.


 
Alhamdulillah sempurna kejadian kek buah tanpa telur ini walaupun percubaan kali pertama. Dah lama teringin nak makan kek buah hasil air tangan sendiri, tapi pada setiap kali nak buat, rasa macam tak ada mood pula.


Kalau nak dibeli di kedai, sudah tentu semua kek ada telur. Disebabkan faktor kesihatan, buat sementara waktu ini perlu pantang masakan yang ada telur. 


Puaslah juga google cari resepi kek buah tanpa telur. So menyinggahlah di dapur beberapa blogger yang memuatkan resepi kek buah tanpa telur. Tertarik dengan gambar kek buah yang dimuatnaikkan dalam blog `Dapurku Sayang’; membangkitkan selera dan cara membuatnya pun mudah. Terima kasih kepada empunya resepi. Yang paling mudah, tak perlu guna mixer (kalau guna mixer, banyak pula kerja nak membasuhnya selepas digunakan).



Kek buah ini faveret Encik Hasben juga. Bolehlah dibuat kudap-kudapan nanti. 


Resepi kek buah ini Kak Noor edit kembali mengikut ketersediaan bahan-bahan yang ada di rumah. Untuk resepi asal boleh klik link Resepi Asal Dapurku Sayang. 


EGGLESS RICH FRUIT CAKE (VERSI BAKAR)
Inspirasi: Sajian Dapur Bonda
Resepi Asal: Dapurku Sayang

Bahan A:
360 gram tepung gandum (ayak 3 kali) 
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu besar orange emulco

Bahan B:
250 gram mentega
350 gram mix fruits
¼ cawan ceri dihiris halus
250 ml susu sejat
170 gram gula perang
2 sudu besar susu pekat manis

Bahan Taburan:
Almond flakes

Cara-caranya:
1. Bahan A: Semua bahan disatukan kecuali emulco oren, dan diayak tiga kali. Masukkan di dalam bekas pengadun. 
2. Bahan B: Semua bahan (kecuali mix fruits dan ceri) disatukan di dalam periuk dan masak sehingga semuanya larut dan sebati. Kemudian masukkan mix fruits dan ceri, dan digaul rata. Masukkan ke dalam bekas pengadun dan ketepikan sehingga sejuk. 
3. Apabila bahan B telah sejuk, satukan bahan A. Masukkan sedikit-sedikit. Gaulkan dan sebatikan dengan senduk kayu atau spatula.
4. Akhir sekali masukkan orange emulco. Kacau lagi sehingga sebati.
5. Tuangkan ke dalam loyang empat segi 9”x9”. Lapik dahulu dengan baking paper yang disapu dengan sedikit mentega di sekelilingnya. Taburkan almond flakes. 
6. Bakar selama 50 minit atau 1 jam atau sehingga masak pada suhu 160 – 170C (kepanasan bergantung pada jenis oven masing-masing).
7. Setelah masak, keluarkan daripada oven. Terbalikkan di atas redai. Setelah suam, keluarkan loyang daripada kek. Biarkan sejuk baru dipotong.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.