Assalamualaikum dan Selamat Pagi.
Semoga pagi Selasa ini membawa keceriaan dan keriangan kepada pengunjung-pengunjung blog Sajian Dapur Bonda.
Pagi ini nak kongsi dengan kekawan semua resepi Agar-agar Pandan Lumut. Sebenarnya agar-agar ini Kak Noor buat dan bawa ke pejabat sebelum puasa lagi, tetapi tak sempat nak update dalam blog. Tetapi dalam FB Sajian Dapur Bonda telah Kak Noor poskan gambar-gambarnya, cuma tidak disertakan resepi sahaja.
So pagi ini baru nak karang resepi. Resepi ini berpandukan kepada resepi asal Agar-agar Lumut oleh rakan FB CT Hajar. Cuma Kak Noor olahkannya mengikut citarasa dan kesesuaiannya.
Resepi ini boleh dapat dua adunan bersamaan dua acuan yang Kak Noor gunakan.
Agar-agar Pandan Lumut
Olahan: Kak Noor, Sajian Dapur Bonda
Bahan-bahan A:
Agar-agar tali 50 gm
2 cawan gula pasir
6 cawan air
Bahan-bahan B (disatukan dan diblend): Untuk dijadikan air daun pandan
2 cawan air suam
12 helai daun pandan - dipotong kecil
Esen perisa pandan
Bahan-bahan C (disatukan dan diblend sehingga sebati):
Air daun pandan (Bahan B)
2 cawan santan
1 tin susu sejat (400 ml)
1 biji telur Gred A
2 sudu tepung kastard
Secubit garam
Pewarna hijau pandan secukupnya (sekiranya mahukan warna hijau yang lebih pekat) - opsyen
Cara-caranya:
- Basuh agar-agar tali dan toskan.
- Masak agar-agar bersama 6 cawan air sehingga agar-agar larut di dalam periuk. Selepas itu masukkan gula pasir dan masak sehingga gula hancur.
- Masukkan bahan-bahan C dan kacau sehingga adunan mendidih dan agak pekat. Gunakan api perlahan dan kacau selalu. Pastikan adunan tidak berkerak di dasar periuk. Tutup api.
- Tuangkan ke dalam loyang atau acuan. Sejukkan seketika di luar, kemudian masukkan di dalam peti sejuk.
Selamat Mencuba.
Ulasan