Assalamualaikum dan Selamat Tengah Hari daripada Kak Noor dan sekeluarga.
Hm... memang agak lama Kak Noor tidak bersiaran. Kalau tak salah Kak Noor telah lebih daripada sebulan Kak Noor meninggalkan blog ini tanpa entri baharu. Terasa rindu sangat jari jemari ini untuk menaip semula dan menyajikan menu-menu yang terperap agak lama dalam sajian dapur bonda.
Kemaafan dipinta sekiranya ada rakan-rakan yang singgah di blog ini tidak dapat menatapi resepi terbaharu daripada SDB. Faktor kesihatan dan kesibukan kerja tidak mengizinkan Kak Noor untuk berceloteh lebih kerap dan lama di laman blog ini.
Syukur Alhamdulillah dengan keizinanNYA Kak Noor dapat kembali duduk di depan komputer dan memuatkan resepi untuk menu tengah hari ini. Agak ringkas resepi hari ini iaitu gulai lemak ikan talang masin dengan nanas dan juga Sambal Tumis Telur. Rasanya semua orang telah expert memasak resepi ini kan!
Bahan-bahannya:
350 gram ikan talang masin, dipotong kepingan kecil - (Kak Noor guna ikan talang masin saiz kecil)
1/2 biji nanas masak (empulurnya dibuang), dipotong kecil atau dadu
1 cawan santan sawit KHALIS (ditambah 2 cawan air lagi untuk dijadikan santan cair)
1 cawan santan sawit KHALIS (santan pekat)
2 batang serai - dititik
2 batang serai - dititik
2 - 3 helai daun limau purut
Garam / gula secukup rasa
Bahan-bahan dikisar (menggunakan blender):
10 biji cili padi (5 biji cili padi hijau + 5 biji cili padi merah)
Garam / gula secukup rasa
Bahan-bahan dikisar (menggunakan blender):
10 biji cili padi (5 biji cili padi hijau + 5 biji cili padi merah)
3 inci kunyit hidup
2 labu bawang besar
2 labu bawang besar
Air secukupnya
Cara-cara membuatnya:
Cara-cara membuatnya:
1. Rendam ikan masin di dalam air lebih kurang 1/2 jam untuk menghilangkan rasa masinnya. Basuh dan toskan.
1. Masukkan santan cair, serai, serta semua bahan kisar di dalam periuk.
2. Masukkan ikan kering talang dan kepingan nanas. Masak sehingga mendidih dan nanas layu.
3. Tuangkan santan pekat. Perasakan dengan garam dan gula. Masukkan daun limau purut.
4. Masak dengan api perlahan sehingga mendidih. Kuah hendahlah sentiasa dikacau supaya tidak pecah santan.
1. Masukkan santan cair, serai, serta semua bahan kisar di dalam periuk.
2. Masukkan ikan kering talang dan kepingan nanas. Masak sehingga mendidih dan nanas layu.
3. Tuangkan santan pekat. Perasakan dengan garam dan gula. Masukkan daun limau purut.
4. Masak dengan api perlahan sehingga mendidih. Kuah hendahlah sentiasa dikacau supaya tidak pecah santan.
5. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
Ulasan