Sambal Tumis Sotong Kembang Petai, favourite anak bongsuku Cheela - 3x Makan Nasi. Seleranya dia....
Assalamualaikum.
Sambal tumis sotong kembang dicampur petai, hidangan makan tengah hari untuk keluarga. Amat berselera sekali anakku Cheela makan hari ini. Tengah hari, petang, dan malam, asyik rasa lapar; minta nak makan nasi aje bila ibunya masak lauk favourite nya. Sejak cuti sekolah ini bertambah-tambah montel. Ibunye pun tak boleh masak sedap-sedap sangat, nanti baju sekolah tak muat pulak.
Tapi tak pelah, sekarang ini bukan tiap-tiap hari Kak Noor meluangkan masa di dapur. Hanya hujung minggu sahaja. Hari-hari yang lain Chef Junior yang masak untuk adik-adiknya. Alhamdulillah, legalah sikit Kak Noor.
Tak nak celoteh panjang, jom terus ke resepinya.
Bahan-bahannya:
4 ekor sotong kembang
Petai secukupnya - dibuang kulit dan dibelah 2
1 keping asam gelugor
2 sudu besar gula merah
2 sudu besar gula putih
½ kiub ikan bilis
1 sudu kecil sos sotong
1 sudu besar sos tiram
1 biji bawang besar – dipotong gegelang
½ cawan air
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Bahan-bahan dikisar lumat:
3 senduk nasi penuh cili kering yang telah dikisar
4 ulas bawang putih
1 biji bawang besar (saiz besar)
1 inci belacan
Sedikit air
Cara-caranya:
1. Sotong dibasuh bersih dan perapkan dengan limau kasturi dan garam sekejap (3 – 4 minit). Proses ini dilakukan untuk menghilangkan bau hanyir. Kemudian dibasuh bersih dan toskan. Potong kecil memanjang.
2. Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis bahan-bahan kisar sehingga terbit minyak dan naik bau (tutup periuk).
3. Selepas terbit minyak, masukkan ½ cawan air dan kacau rata. Masukkan pula gula merah, gula putih, kiub ikan bilis, sos sotong, sos tiram dan garam. Kacau dan biarkan kuah sambal mendidih.
4. Kemudian masukkan sotong dan asam gelugor. Kacau dan biarkan di atas dapur sehingga sotong masak.
5. Selepas sotong masak, masukkan petai dan bawang besar. Perlahan api dan biarkan ia mereneh di atas dapur selama 5 minit lagi. Tutup api. Sedia untuk dihidangkan.
Ulasan