Langkau ke kandungan utama

Sambal Tumis Sotong Kembang Petai, favourite anak bongsuku Cheela - 3x Makan Nasi. Seleranya dia....



Assalamualaikum.
Sambal tumis sotong kembang dicampur petai, hidangan makan tengah hari untuk keluarga. Amat berselera sekali anakku Cheela makan hari ini.  Tengah hari, petang, dan malam, asyik rasa lapar;  minta nak makan nasi aje bila ibunya masak lauk favourite nya.  Sejak cuti sekolah ini bertambah-tambah montel.  Ibunye pun tak boleh masak sedap-sedap sangat, nanti baju sekolah tak muat pulak. 
Tapi tak pelah, sekarang ini bukan tiap-tiap hari Kak Noor meluangkan masa di dapur.  Hanya hujung minggu sahaja.  Hari-hari yang lain Chef Junior yang masak untuk adik-adiknya.  Alhamdulillah, legalah sikit Kak Noor.
Tak nak celoteh panjang, jom terus ke resepinya. 


Bahan-bahannya:
4 ekor sotong kembang
Petai secukupnya - dibuang kulit dan dibelah 2
1 keping asam gelugor
2 sudu besar gula merah
2 sudu besar gula putih
½ kiub ikan bilis
1 sudu kecil sos sotong
1 sudu besar sos tiram
1 biji bawang besar – dipotong gegelang
½ cawan air
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Bahan-bahan dikisar lumat:
3 senduk nasi penuh cili kering yang telah dikisar
4 ulas bawang putih
1 biji bawang besar (saiz besar)
1 inci belacan
Sedikit air

Cara-caranya:
1. Sotong dibasuh bersih dan perapkan dengan limau kasturi dan garam sekejap (3 – 4 minit). Proses ini dilakukan untuk menghilangkan bau hanyir. Kemudian dibasuh bersih dan toskan. Potong kecil memanjang.

2. Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis bahan-bahan kisar sehingga terbit minyak dan naik bau (tutup periuk).

3. Selepas terbit minyak, masukkan ½ cawan air dan kacau rata. Masukkan pula gula merah, gula putih, kiub ikan bilis, sos sotong, sos tiram dan garam. Kacau dan biarkan kuah sambal mendidih.

4. Kemudian masukkan sotong dan asam gelugor. Kacau dan biarkan di atas dapur sehingga sotong masak.

5. Selepas sotong masak, masukkan petai dan bawang besar. Perlahan api dan biarkan ia mereneh di atas dapur selama 5 minit lagi. Tutup api. Sedia untuk dihidangkan.

Ulasan

zuwaidah berkata…
yuhuuuu aku datanggggg hihihi. boleh la aku belajaq masak dari blog ni wei.

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlu...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...